İYİ Parti'nin kurucu üyesi Çıray partisinden istifa etti

06-06-2023
Etiketler Aytun Çıray İYİ Parti İstifa Seçim sonuçları
A+ A-

Haber Merkezi -İYİ Parti Genel başkan Danışmanı Aytun Çıray, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Çıray istifa açıklamasında “Başta bana ve Sayın Ümit Özdağ’a olmak üzere İYİ Parti’de bir tasfiye operasyonu başlatıldı” ifadelerine yer vermesi dikkat çekti.

İYİ Parti'nin kurucularından ve  eski İzmir milletvekili Aytun Çıray, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Çıray seçim sürecinden de partisinin milletvekili listelerine tepki göstererek adaylıktan çekilmişti. Çıray, İYİ Parti tarafından İzmir 2. sıra adayı olarak gösterilmişti.

Aytun Çıray istifa açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

 “Amacım, ülkemizi girdiğimiz demokrasi ve hukuksuzluk krizinden çıkarmak ve bunun için de bir milli seferberlik ruhuyla, kuşatılmış muhalefete yeni bir parti ile destek olmak ve Türk milletini harekete geçirerek seçimleri kazanmaktı.

*Bana göre, ülkemizi uçurumun kenarına getiren şey lâiklik karşıtı hareketler, TSK’ya yapılan yargı darbesi ve 15 Temmuz 2016 FETÖ damgalı kanlı ihanet girişimiyle başlayan süreçti.

*Türkiye’nin içine sürüklendiği girdapla birlikte sıkışan siyasetin bana göre demokratik açıdan çözümü, merkezde, Atatürk ilkelerine ve kurucu milli değerlere bağlı, bu ilkeler ışığında kuşatılmaya çalışılan CHP ile birlikte cumhuriyet için mücadele edebilecek özgürlükçü bir parti kurmaktı.

*Bu duygu ve düşüncelerle kurduğumuz İYİ Parti, Sayın Kılıçdaroğlu’nun demokratik desteği ile seçimlere girerek TBMM’de gurup kurdu ve oy oranları gittikçe artan bir şekilde yükselmeye başladı.

 "Özdağ’a ve bana operasyon başlatıldı"

 *Tam bu esnada derinden derine işlediği anlaşılan sinsi bir anlayış ile 20 Eylül 2020 İYİ Parti Kurultay’ında söz konusu hedefe ilk darbe vuruldu. Başta bana ve Sayın Ümit Özdağ’a olmak üzere İYİ Parti’de bir tasfiye operasyonu başlatıldı.

*Bu kriz Sayın Özdağ’ın ayrılıp parti kurması ile sonuçlandı ki, yarattığı etkiyi 14-28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşadık.

“Başıma tabanca dayasalar dahi kalkmam” 

*“Başıma tabanca dayasalar dahi kalkmam,” denilen Millet İttifakı masasından kalkılmasıyla birlikte, Türk toplumunda ortaya çıkan şok dalgası, sonunda İYİ Parti Genel Başkanı’na karşı bir öfke seline ve onunla arasında derin bir güven bunalımına dönüştü.

*Ortaya çıkan bu bunalım ne yazık ki sadece İYİ Parti’ye değil cumhurbaşkanlığı seçim sürecine, dolayısı ile demokrasimizin ve gençlerimizin geleceğine zarar verdi.

*Kamuoyu bildiği için burada tekrarlamaya gerek görmediğim daha pek çok başka nedenden dolayı bugün itibarı ile kurucu Genel Sekreteri olarak yola çıktığım ve birçok görevde bulunduğum İYİ Parti’den istifa ediyorum.”

Aytun Çıray kimdir?

Aytun Çıray, 1957 yılında İzmir'in Bayındır ilçesinde doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İç hastalıkları dalında uzmanlık öğrenimini tamamladı.

1995 genel seçimlerinde Tansu Çiller'in genel başkanı olduğu Doğru Yol Partisi'nin İzmir Milletvekili aday adayı oldu. DYP İzmir milletvekili adayı ön seçiminde 3.oldu fakat genel merkez kararı ile 5. sıraya kaydırıldı. Fakat partisi yeterli oyu alamadığı için seçilmedi.

1999 genel seçimlerinde yine DYP'den milletvekili aday adayı oldu. Ön seçimde 1. oldu fakat genel merkez tarafından listeden çıkarıldı ve bunun üzerine DYP'den ayrıldı.

2002 genel seçimlerinde Anavatan Partisi İzmir 2. sıra milletvekili adayı oldu fakat partisi barajı geçemediği için seçilemedi.

2007 yılında Demokrat Parti'ye katıldı ve aynı partinin 2007 kongresinde genel başkan adayı oldu. İlk üç aday arasında olduğu kabul edildi, ancak kongreyi siyaseten meşru bulmadığı için adaylıktan çekildi.

24, 25 ve 26. dönemde Cumhuriyet Halk Partisi listesinden TBMM İzmir milletvekili seçildi. 23 Ekim 2017'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa etti ve Meral Akşener'in lideri olduğu İYİ Parti'nin kurucu üyesi oldu.

Aynı partide genel sekreterlik ve parti sözcülüğü görevine getirildi. 2023 genel seçimleri için İYİ Parti'den İzmir milletvekili olarak aday gösterildi ancak 8 Nisan'da adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Aytun Çıray, evli ve iki çocuk babasıdır. Fransızca bilmektedir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli