Irak Özel Temsilcisi Eroğlu: Basra ile ilgili çok muhteşem bir proje hazırladık

06-06-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Su
A+ A-

Haber Merkezi- Türkiye Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu, Irak'ta suy yönetiminin çok kötü olduğunu belirterek, “Basra ile ilgili çok güzel bir proje hazırladık” dedi.

 

Afyonkarahisar Valiliği ile Belediye Başkanlığının düzenlediği bayramlaşma töreninin ardından gazetecilere konuşan Eroğlu, Irak'ın su meselesini çözmek için 151 kişilik çalışma grubu oluşturduklarını söyledi.

 

Çalışma grubunu Irak tarafına bildirdiklerini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

 

"Irak'ta suyun yönetimi çok kötü. Suyun yüzde 92'si sulamada kullanılıyor ve vahşi sulama. Çok iptidai ve kanallar eskimiş. Su tamamen boşuna israf olduğu için tuzlanmaya da sebep oluyor ve mümbit topraklar elden çıkıyor. Bu konuda hazırlık yaptık. Pek çok şehrinde içme suyu meselesi var. Mesela, Basra, Bağdat, Musul. Basra ile ilgili çok güzel bir proje hazırladık. Büyük tecrübemiz var. Atık su arıtma tesislerimiz ve dere ıslahlarımız var. Özellikle bu sene çok taşkın oldu. Bilhassa kuzey bölgelerde büyük taşkınlar oldu. Eğer Türkiye'de barajlar olmasaydı, Irak'ın bütünü sular altında kalacaktı. Taşkın koruma için bir çalışma yürütüyoruz."

 

Eroğlu, Irak Başbakanı Berhem Salih’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinde, Irak ile ilgili yapılacak konuları ele aldıklarını hatırlattı.

 

Toplantının olumlu sonuçlandığını kaydeden Eroğlu, sözlerine şunları ekledi:

 

"Geçtiğimiz hafta da Irak Cumhurbaşkanı İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. Irak ile dostluğumuz ve tarihi bağlarımız var. Münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar gerçekten muhteşem. Su, arıtma, alt yapı ve içme suyu temini, sulama suyu, taşkın koruma, dere ıslahları ve tesisler konusunda çalıştık. Alt yapı konusunda TOKİ devreye girecek inşallah. Irak'ı yeniden inşa etmek için büyük bir seferberlik başlattık. İnşallah, güzel olacak. Biz onlardan bir heyet talep ettik. Ama gönderdikleri heyet sayısı bize göre çok az. Bizde ben dahil 51 uzman var. Ama onlar 8 ila 10 kişilik uzman göndermişler. Biz istiyoruz ki onlarla iş birliğini geliştirmek için ortak bir eğitim çalışması yapalım. Türkiye'deki 5 ila 6 kısımda sektörel eğitim çalışması için program hazırladık. Kendilerine gönderdik. İnşallah onlar bize gelecek. Biz de önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğiz. Biz hazırız. Ne zaman haber verilirse o zaman gideceğiz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli