Hatip Dicle: Trajedi komedi olur!

06-05-2016
Rûdaw
Etiketler DEP Hatip Dicle Dokunulmazlık Parlamento DTK
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye’de kapatılan Demokrasi Partisi’nin (DEP) 1994 yılında dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan eski milletvekili Hatip Dicle, "Parlamentonun çıkışında 22 yıl önce bir trajedi yaşandı. Bir daha yaşanacağını sanmıyoruz, böyle bir şey beklemiyoruz, bu şık da olmaz" dedi.

 

10 yıl tutuklu kalan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Dicle, siyasetin gündeminde olan milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunu değerlendirdi. Kürt sorununun demokratik siyaset yoluyla parlamentoda çözülmesi gerektiğini belirten Dicle, şunları ifade etti:

 

"1994 yıllarında korkunç ölümler, vahşetler yaşandı. Köy yakmalar, faili meçhuller, devlet katliamları. Bütün bunlar şunu gösteriyor, şiddet yoluyla Kürt sorununu çözümü mümkün değildir. Aradan 22 yıl geçtikten sonra, hele hele görüşmeler gibi önemli bir süreç aşamasından sonra, tekrar bunun denenmesi, birinci trajediyle sonuçlanmışsa, ikinci deneme komedi olur artık.

 

Bu nedenle biz Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için bütün milletvekilleri, vicdanıyla başbaşa kalarak, Türkiye'nin geleceğini, halklarımızın geleceğini düşünerek oy atmasını bekliyoruz. Aksi taktirde Kürtler seçeneksiz değil!

 

Cumhuriyetin kuruluşundan beri evet isyanlar olmuştur. Ama, Kürtler uzun zaman birlikten yana davranmışlar. PKK önce 'bağımsız Kürdistan' diyordu. Bugün PKK'nın Türkiye'nin bütünlüğü içerisinde çözüm araması bile çok büyük bir aşamadır. Çözüm yolunda ilerlemedir."

 

Filistin hareketi, İsrail'in varlığını kabul etmediği için sorunun hala çözülmemiş durumda olduğunu söyleyen Dicle konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

Dokunulmazlıkları kaldırılması durumunda HDP'li vekillerin ne yapacağını ve parlamento çıkışında 22 yıl önceki gibi bir tutuklama yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili soru üzerine Dicle, şunları söyledi:

 

"Sanırım HDP'nin de aldığı karar, adım adım gözlenecek devletin tavrını. Eğer, parlamentonun çıkışında, dediğimi gibi 22 yıl önce bir trajedi yaşandı, bir daha yaşanacağını sanmıyoruz, böyle birşey beklemiyoruz, bu şık da olmaz.

 

Arkadaşlar kendi aralarında tartışarak karar almışlar. Kesinlikle mahkemelere gitmeyecekler. Tutuklama kararı çıkarıldığında bile, evlerinden götürmeleri bile dünya açısından şık değil. Kaldı ki bu uygulanan yöntem anayasa da aykırıdır. Çünkü, savunma hakkını bile tanımıyorsunuz.

 

Ekonomik krizin, kaosun, şiddetin artığı bu dönemde hiç akılcı siyasi bir adım olmaz diye düşünüyorum." (Kaynak: DHA)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli