TÜRKİYE - Yeni başbakan bir Kürt mü?

Haber Merkezi - Türkiye’de yeni başbakanın, Yozgatlı Kürt Bekir Bozdağ olacağı iddia edildi.

 

Reuters haber ajansı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP/HDP'nin baraj altında kalacağı beklentisiyle başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için Bekir Bozdağ başkanlığında Ekim'de erken seçime gidebileceğini” bildirdi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dünkü görüşmesinin ardından AK Parti'de bu ay içinde genel başkan ve başbakan değişikliğinin yolunu açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, MHP ve HDP'nin oylarının baraj altında kalacağı beklentisiyle TBMM'de başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için bu yıl erken seçime gidebileceği belirtiliyor.

 

MHP kongresi belirleyecek

 

Bu süreçte MHP'nin hangi genel başkan ile yola devam edeceğinin de kritik unsurlardan biri olduğu ifade ediliyor.

 

AK Partili yetkililer ve analistler, Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğinin bir an önce hayata geçirilmesini istediğini ve işaret edeceği yeni başbakan ile TBMM'de anayasa değişikliği için gerekli 367 sandalyeyi kazanmaya çalışacağını belirtiyor.

 

Geçen yıl 1 Kasım'da yapılan seçimde AK Parti yüzde 49.5 oy ile tek başına yeniden iktidar olmuştu. Normal şartlarda seçim Kasım 2019'da yapılacak.

 

AK Partili bir MYK üyesi, "Şayet MHP'de mevcut durum devam ederse, (Adalet Bakanı) Bekir Bozdağ'ın genel başkanlığında Ekim'de erken seçim bekleyebiliriz. Ancak bir sürpriz olur ve olası kongrede MHP'de (Meral) Akşener başa geçerse, o zaman 2019'a kadar seçimsiz gidilebilir" ifadesini kullandı.

 

Son dönemde operasyonlar ve şehirlerdeki çatışmaların ardından HDP'nin oy oranının yüzde 10'un altına düştüğünü savunan aynı yetkili, bu durumun yapılacak erken bir seçimle AKP için avantaja dönebileceğini kaydetti.

 

AK Parti'de potansiyel genel başkan adayları arasında Bozdağ'ın yanısıra, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la, Enerji Bakanı ve aynı zamanda Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak'ın da adı geçiyor.

 

Erdoğan: Bozdağ Kürt

 

Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olduğu 2012’de, Çin gezisinin son gününde medyaya şunları söylemişti:

 

“Bütün etnik yapıları kuşatan bir partiyiz. 60 civarında Kürt kökenli milletvekili arkadaş var. Kabinemde 5 bakan arkadaşım Kürt. Süs eşyası diye taşımıyorum. Bekir Bey (Bekir Bozdağ) Kürt’tür. Binali Bey (Binali Yıldırım) bile bilmiyor. Böyle bir derdim yok. Derdimiz olmadığı için rahatız.

 

Birbirimize karşı olan sevgimiz aynı. Onların yaklaşımı, BDP için, Kürt partisi yönünde. Biz onların o söyleminin yanlış olduğunu söylüyoruz. Oylarını almak için yapıyorlar. Hâlbuki biz birinci derecede Kürt seçmenin oylarını alıyoruz. Türkiye’nin partisiyiz. Ben Rizeliyim, bana Laz diyorlar. Halbuki alakam yok. Nusret Bey (Bayraktar) Laz, ama kimse onun öyle olduğunu bilmez.

 

Kucaklayan parti olmamız ve bu yönde çalışma yapmamız bizi yüzde 50’ye taşıdı.”

 

Bekir Bozdağ kimdir?

 

1 Nisan 1965'te Yozgat Akdağmadeni'nde doğdu. Babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Nuriye'dir. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre kamu görevinde bulunan Bekir Bozdağ daha sonra serbest avukat olarak çalıştı.

 

AK Parti'nin kurulmasıyla birlikte, Yozgat'ta AK Parti İl Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldı ve kurucu il yönetiminde Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

 

22. Dönem'de Yozgat milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi olan Bekir Bozdağ, AK Parti Teşkilat Başkanlığı’na bağlı olarak değişik illerde İl Teşkilat Koordinatörlüğü ve 12. Bölge Teşkilat Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

 

23. Dönem Yozgat Milletvekili olan Bekir Bozdağ, AK Parti Meclis Grup Başkanvekili seçildi. Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Bekir Bozdağ, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Başbakan Yardımcılığı da yapan Bozdağ, halen Adalet Bakanı. (Kaynak: Reuters, Cumhuriyet, Rûdaw))