Diyarbakır (Rûdaw) – Son 4 yılda yeteri kadar yağmurun yağmadığı Diyarbakır’da bu sene bahar yağmurları ile birlikte ürün rekoltesinde artış bekleniyor.
Kentte son 4 yılda binlerce dönüm arazide ekili buğday kuraklık yüzünden zarar gördü ve çiftçiler büyük maddi kayba uğradı. Bu sene ise özellikle Mart ayı başlarında yoğun yağmur barajları doldurdu ve çiftçiye bir nebze olsun rahat nefes aldırdı.
Ürün rekoltesinde artış bekleyen çiftçi, gün geçtikçe artan masraflardan ise şikayet ediyor.
“Bu sene ürünümüz iyi durumda”
Rûdaw’a konuşan gıda mühendisi Ferzende Göktimur, “Bölgede 4-5 yıldır kuraklık vardı. Bu sene ektiğimiz buğday, arpa ve nohut iyi durumda, çünkü epeyi yapmur yağdı ve 15 gün boyunca devam etti. Şimdiden buğdayımız diz boyuna geliyor” ifadelerini kullandı.
Buğday ekiminde Türkiye’de dördüncü sırada olan Diyarbakır’da bu sene 2 milyon dönüm arazi üzerinde buğday ekildi ve 1 milyon ton rekolte bekleniyor. Yağmur bereketinden memnun olan çiftçi masraflar yüzünden dert yanıyor.
“Dönüm başı bize 2 bin liraya mal oluyor”
Çiftçi Ali Tamaç, “Allah’a şükür yağmur iyi yağdı, rahmetini bize gösterdi. Fakat yine de masraflar yüzünden keyfimiz yok. Bu buğdayın gübresi, tohumu, ilacı, ekimi ve biçmesi derken dönüm başı bize 2 bin liraya mal oluyor” dedi.
Çiftçi Azad Tamaç ise “Geçen sene kuraklık vardı, kuraklık yüzünden de ne nohut ne de mısır hasadı yapabildik. Bu sene iyi, inşallah mısır da iyi olur. Bir dönümden 350 kilo mısır gelir. Nohutta da 200-250 kilo gelir” sözlerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın