Babacan'dan ekonomik kriz açıklaması: Beştepe yapımı yerli kriz

06-04-2022
Etiketler Ali Babacan Enflasyon
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye'nin kronik yüksek enflasyon dönemine girdiğini belirten Babacan, “Yaşadığımız bu kriz; dış düşmandan, iç düşmandan falan kaynaklanmıyor. Bu kriz; Beştepe yapımı yerli ve millî krizdir” dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında ekonomiyi değerlendirdi.

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Babacan, enflasyon rakamlarını anımsatarak "TÜİK bir şey açıkladıysa 'Acaba?' diye bakmak gerekiyor artık. Fiyatlar saat başı artıyor. Türkiye artık kronik yüksek enflasyon dönemine girmiştir. Bırakın şu andaki hükümeti, bu kronik yüksek enflasyon sorununu çözmek her babayiğidin harcı değildir. Türkiye bu çukura bir düşmüştür, tam 34 sene boyunca çıkamamıştır. 34 seneden sonra ilk defa Türkiye'de enflasyonun tek haneye indiği yıl 2004'tür" ifadelerini kullandı.

Babacan, dünyadaki enflasyon örneklerini vererek, "Dünyanın her yerinde enflasyon yüksek" diyen iktidarın vatandaşı aldatmaya çalıştığını söyledi.

Babacan’ın konuşmasında satırbaşları şöyle:

Bu iş çözülecek

“Biz, bu milletin sofrasındaki ekmeği büyüteceğiz. Bu iş çözülecek. Hiç endişeniz olmasın. Önümüzdeki seçimlerden sonra bu iş bitecek. Enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indireceğiz. Biz yaparız, herkes yapamaz. Halkımızın satın alım gücünü arttıracağız. Türkiye’de hiçbir çocuk yatağa aç girmesin diye çalışacağız. Asgari ücret, açlık sınırının altında kalmayacak.

Ne yapacağımızı eylem planlarıyla açıklıyoruz

2001-2002 ve 2008-2009 krizlerini nasıl aştıysak, bugünkü Beştepe yapımı, yerli ve milli bu krizden de ülkemizi en kısa sürede yine biz çıkartacağız. Daha önce nasıl yaptıysak, yine yapacağız. Bazıları soruyor: ‘Nasıl yapacaksınız?’. Bütün detaylarıyla eylem planlarıyla açıklıyoruz. En son 119 maddelik Ekonomi ve Finans Eylem Planı açıkladık. Hepsi takvime bağlanmış, bütçesi hazır. Sizin çözümünüz ne? Bir sayfa bir şey koyun.

Merkez Bankası’nın rezervlerini yeniden inşa edeceğiz

Para politikasında fiyat istikrarından vazgeçmeyeceğiz. Merkez Bankası yönetimini, Cumhurbaşkanlığı makamının saldırısından kurtararak tam bağımsız hale getireceğiz. Merkez Bankası’nın rezervlerini yeniden inşa edeceğiz. Rezerv yönetimini şeffaf ve hesap verebilir hale getireceğiz.

Elektriğe, doğal gaza, akaryakıta zam yapan kim?

Fiyatlar konusunda vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine göz dikenlere acımayacağım, diyor. Bu ülkede elektriğe, doğal gaza, akaryakıta zam yapan kim? Cumhurbaşkanı. Şeker fiyatlarını belirleyen kim? Erdoğan’ın kendisi. İşyerlerinde elektrik ve doğal gaz fiyatlarını patlatan o. Mazotundan gübresine tüm tarımı haşat eden o.

Bu kriz; Beştepe yapımı yerli ve millî krizdir

Hayat pahalılığının sorumlusu, döviz kurunu patlatandır. Dolar kurunu bir çırpıda 8 liradan 14 liraya yükselten politikalar hangi ‘akıllının’ aklına geldiyse, sorumlu odur. Hayat pahalılığının sorumlusu, milletin 130 milyar dolar döviz rezervini cayır cayır yakandır. Yüz milyarlarca lirayı mevduat ve proje garantilerine harcayandır. Yaşadığımız bu kriz; dış düşmandan, iç düşmandan falan kaynaklanmıyor. Bu kriz; Beştepe yapımı yerli ve millî krizdir.

Utanmadan vatandaşlarımızı aldatmaya çalışıyorlar

Şu an yıllık enflasyon Kenya’da yüzde 5 buçuk. Uganda’da 3,7. Türkiye’de TÜİK’in örttüğü enflasyon yüzde 61. G20 ülkeleri arasında en yüksek enflasyon bizde. Enflasyonla mücadeleyi kim başaramıyor? Japonya, ‘Yüzde 1’e çıktı’ diye panik oluyor. Geçen gün birisi ‘Yüzde 1-2 bizim sağ kulağımıza iki damla bir şey’ demiş. Amerika’da enflasyon yüzde 7 küsur olunca ‘40 yılın en yüksek enflasyonu’ diye acil tedbirler almaya başladılar. Biz yüzde 7’yi bir haftada, 10 günde yaşıyoruz. Hiç utanmadan ‘Dünyanın her yerinde enflasyon yüksek’ diyerek sözüm ona bilmeyen vatandaşlarımızı aldatmaya çalışıyorlar.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli