HDP Eş Başkanları: AKP sonuçları hazmedemedi

06-04-2019
Rûdaw
Etiketler HDP Seçim Gündemi Diyarbakır
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Şırnak, Muş ve diğer birçok ilçede seçimi kaybetmediklerini, aksine kazanımlarının gaspedildiğini belirterek, YSK’nın HDP’nin itirazlarını dikkate almadığını savundu.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonuçlarına ilişkin DHP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

 

Toplantıda konuşan Pervin Buldan, HDP’li vekil Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevine dikkat çekerek, iktidarın bu eylemler karşısında sessiz kalmasını kınadıklarını söyledi

 

“Seçimlerde büyük usülsüzlükler yaşandı”

 

31 Mart yerel seçimlerinde çok büyük usulsüzlük ve hukuksuzlukların yaşandığını belirten Buldan, " Türkiye Cumhuriyeti tarihinde baktığımız zaman hiçbir dönem bu dönem olduğu kadar hukuksuzlukların yapıldığı görülmemiştir. Özellikle Cumhurbaşkanı'nın her seçim mitinginde konuşmasını kinle, nefretle yaptığını belki de ilk defa gördük. Ayrıca seçimlerin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala birçok yerde seçimlerin sonuçlandırılmamış olması kazanan belediye başkanlarına mazbatalarının verilmemesi, yapılan itirazların kabul edilmemesi de yapılan hukuksuzluklara yenilerin eklenmesidir” dedi.

 

 “AKP'nin yaptığı itirazların kabul edilip, HDP'nin yaptığı itirazların reddedilmesin çifte standarttır. Bu da HDP'ye karşı yeni oyunların oynandığının göstergesidir” diyen Buldan, Şırnak, Beytüşebab, Uludere, Çukurca, Şemdinli, Malazgirt ve Viranşehir gibi yerlerde “halkın iradesinin gasp” edildiğini söyledi.

 

“Şırnak’ı kazanmadınız, gaspettiniz”

 

Şırnak’a dışarıdan seçmen getirildiğini belirten Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Şırnak seçmen sayısının çok çok üstünde bir taşıma ile 'Şırnak'ı HDP'nin elinden aldık' demenin çok akla ziyan bir açıklama olduğunu belirtmek isterim. Siz dışardan 12 bin seçmeni Şırnak'a götüreceksiniz, Şırnak'ta 142 belgesiyle asker ve polisler oy kullanacak, ondan sonra da 'Biz Şırnak'ı kazandık' diyeceksiniz. Hayır, Şırnak'ı kazanmadınız, Şırnak'ı gasp ettiniz. Dolayısıyla halkımızın bu gerçekleri çok iyi bilmesini özelikle belirtmek isterim. Yine Muş'ta 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı ve çok cüzi bir oyla AKP'nin kazandığını görüyoruz. Ve Muş'ta il seçim kurulu başta olmak üzere ilçe seçim kuruluna yapılan itirazların reddedildiği, bununla sınırlı kalmayıp, seçim sonuçları hala belli olmayan bir yerde mülki amirlerin, valilerin AKP'li belediye başkanlarını önceden kutlaması bu oyunun çok açık bir göstergesidir. Yine Muş'un Malazgirt ilçesinde 3 oyla AKP'nin kazandığı, bizim 250 oyumuzun geçersiz sayıldığı, buna rağmen yaptığımız itirazların reddedilmesi yine HDP'ye kaybettirme, HDP'nin bölgede oylarının eridiğine dair yapılan açıklamaları kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum."

 

“Patron YSK değil halktır”

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın “Patron YSK'dır” sözünü eleştiren Buldan, “Burada patron halktır. Halk kararını vermişt, seçimini yapmıştır. YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır. Bir an önce sonuçlar açıklanmalıdır. Özellikle HDP'nin yaptığı itirazlar kabul edilmelidir. Biz biliyoruz ki itiraz yaptığımız tüm yerlerde biz kazanmışız” dedi.

 

Temelli: Çifte standart yerine hukuk standartıyla hareket edebilir

 

Ardından konuşan Sezai Temelli ise, açlık grevlerini sürdüren 8 kişinin cezaevinde hayatına son verdiğini hatırlattı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağının kaldırılmasını istedi.

 

 

“Seçim sonuçlarının kesinleştiği yerlerde mazbataları verilmesi yerine, sonuçları yok sayan bir aklın hala devrede olduğunu görüyoruz” diyen Temelli, “Bugün kazandığımız birçok yerde akla sığmayacak itirazların dile getirildiği, hatta seçimlerin yenilenme talebinin ortaya çıktığını görüyoruz ki oysa burada YSK'ya çok önemli bir iş düşüyordu. Anayasa'ya uymak, hukuka uymak. İlkeli, anayasa ve hukuka uygun bir tavır sergilemeliydi” dedi.

 

“Çifte standart yerine hukuk standartıyla hareket edebilirdi. Türkiye'yi bu tartışmaları kurtarabilirdi" diyen Temelli şöyle devam etti:

 

"Sonuçlar ortadadır. Muş'ta hakkımız gasp edilmektedir, Malazgirt'te, Viranşehir'de, Tatvan'da gasp ediliyor. Aynısı İstanbul'da yapılıyor. Bunun önüne geçmek YSK'nin elindedir. Hileler, şaibeler, güvenlik güçlerinin hepsinin işin içerisinde olduğu bir kampanyayı geride bıraktık. Buna rağmen HDP Türkiye'de başarı ile çıkmıştır. HDP'nin yaratmış olduğu seçenek Türkiye'nin önünü açmıştır, HDP'nin uygulamış olduğu strateji kazanmıştır. Demokrasi güçleri demokrasi zemininde buluşmuştur."

 

 

"Yerleşik olmayanların oy kullanması sonuçları değiştirmiştir" diyern Temelli, “Bu konuda itirazlarımız hem hukuki olarak, hem de siyasi olarak devam etmektedir. Tıpkı 24 Haziran'da olduğu gibi Şırnak ve Hakkari'de birer vekilimizi çalmışlardı bu şekilde, şimdide belediye başkanlıklarımızı çaldılar. Meşruiyetleri hep sorgulayacaktır. Hiç bir meşru zemini yoktur. Halkın iradesinin gasp edildiğini bir kez daha gördük. Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarından gerekli dersi çıkartıp, adım atması gerekirken, Cumhurbaşkanı'nın 'topal ördek' örneğinde olduğu gibi hala Türkiye halklarını, seçilmişleri tehdit ettiğini görüyoruz. Türkiye'nin buna ihtiyacı yok. Türkiye bir an önce bu üsluptan, dilden kurtulmalıdır. Ortaya çıkan iradenin gereği yerine getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“AKP Diyarbakır’daki sonuçları hazmedemedi”

 

Toplantı sonrası bir gazetecinin “Selçuk Mızraklı hakkında soruşturma başlatıldı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Buldan, şunları söyledi:

 

“Açıkçası bu tür soruşturmaları her zaman gördüğümüz için çok da önemsemediğimizi söylemek isteriz. Diyarbakır’da halkın, yüzde 65 gibi bir oyla Selçuk Mızraklı’yı seçmesini hazmedemeyen bir anlayışın HDP üzerinde devam eden yargı kılıcını, seçilmiş belediye başkanları üzerinden sürdürmesi gibi geliyor bize. Bu yöntemler bugün de var yarın da devam edecek gibi geliyor bize. AKP’nin seçim sonuçlarını hazmedememesinden kaynaklı Demokles’in Kılıcı gibi gözümüz üzerinizde diyerek yaptığı bir hareket ve bunu önemsemediğimizi belirtmek isteriz. Bizim için yeni bir şey değil.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli