KAPILAR KAPANDI - AK Parti ve CHP’de son rötuşlar…

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde en kritik gün yarın. Partiler, günlerdir sürdürdüğü aday belirleme çalışmalarını tamamlamak üzere.

 

Milletvekili listeleri en geç yarın saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilmek zorunda. YSK’nın incelemesinin ardından 24 Nisan’da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek. Bu tarihten sonra listelerde değişiklik yapılamayacak.

 

Listelerin verilmesine 24 saat kala partiler dış dünyaya kapılarını kapattı.

 

AK Parti’de kim damga vuracak?

 

AK Parti’de son gün mesaisi genel merkezde sürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu listelere son şeklini vermeye çalışıyor. AK Parti’de en merak edilen konu listede Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mu, yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mı etkisinin hissedileceği.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, danışmanları Ali Sarıkaya'yı İstanbul, Ertan Aydın'ı Ankara, Taha Özhan'ı Malatya, Vedat Bilgin ise Ankara veya İstanbul'dan aday göstermeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Aydın Ünal da Ankara'dan listede yer alacak.

 

Bakanların ve genel başkan yardımcılarının da yerlerinin büyük oranda belli olduğu belirtiliyor.

 

Buna göre Eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Mersin'den, AB Bakanı Volkan Bozkır Antalya’dan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas’tan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam Sakarya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Denizli, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul'dan aday gösterilecek.

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun İstanbul, Edirne veya Bursa’dan; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ise Diyarbakır, Bingöl ya da Van’dan aday olması bekleniyor.

 

Afyon Milletvekili olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ise İzmir’e kaydırılacağı konuşuluyor.

 

CHP’den Alevi ayarı

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) adayların büyük kısmı ön seçimle belirlenmişti. Gözler kontenjan ve merkez yoklamasıyla belirlenecek adaylara çevrildi. CHP’de 461 kontenjan adayı bulunuyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bu adaylar içinden 37’sini listelere yerleştirecek.

 

CHP örgütünden gelmeyen Merkez Yürütme Kurulu üyelerinden Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu, Selin Sayek Böke ve Murat Özçelik’in yanı sıra Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Faik Öztrak ve Bülent Tezcan’ın listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Kılıçdaroğlu’nun ayrıca Alevi oylarının HDP’ye kaymaması için Alevi örgütlerinden bir yöneticiyi de listeye koyması bekleniyor. CHP Parti Meclisi’nin aldığı karara göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de birinci sıra adayları kadın olacak.

 

SP – BBP ittifakla girecek

 

AK Parti dışındaki sağ partilerde ise farklı bir heyecan var. Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi (BBP) arasındaki ittifak görüşmeleri sürüyor. İki partinin seçimlere ortak girmesine kesin gözüyle bakılırken, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) de bu ittifakı katılması için parti yönetimine baskı yapıldığı ancak yönetimin bu ittifaka soğuk baktığı konuşuluyor.

 

MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin parti yönetimine de taşıdığı A takımını büyük ölçüde koruması ve listede küçük çaplı revizyon yapması bekleniyor.

 

HDP’de hergün değişiyor

 

Seçimlerin en merak edilen partisi ise Halkların Demokratik Partisi. HDP’de ise listeler hemen her gün değişiyor.

 

aday olması beklenen Dengir Mir Mehmet Fırat’ın Adana’ya kaydırıldığı, Adana’dan aday olması beklenen Eşbaşkan Figen Yüksekdağ’ın ise Kürt illerinden birinden aday gösterilebileceği konuşuluyor.