Edirne sınırında 19 göçmen ölmüştü; Sınırda neler yaşandı?

06-02-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Edirne Göçmen Yunanistan Türkiye
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Geçtiğimiz günlerde, Edirne'nin İpsala ilçesinin, Yunanistan sınırı yakınlarındaki sınır bölgesinde 19 göçmenin cansız bedeni bulundu. Türkiye, olayın Yunanistan tarafının, sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenleri geri itmesi sonucu yaşandığını savundu. Yunanistan ise geri itme iddiasını reddetti.

Türkiye-Yunanistan sınırlarında göçmen trajedisi bitmek bilmiyor. Son olarak Edirne’de Meriç ırmağını geçmek isterken soğuktan donan ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 19 göçmenin cenazesi bulundu. Donmak üzere olan 10 göçmenin de kurtarıldığı belirtildi.

İpsala ilçesine bağlı Paşaköy sakinleri, kış ve olumsuz hava koşullarına rağmen göçmenlerin kafileler halinde sınırı geçmeye çalıştığını anlattı.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Fetih Çetin, “Bu bölgeden genellikle geçişler çok oluyor. Yunanistan telörgü çektiği için oraya gittiklerinde soğuktan donuyor. Geri dönmek isterken de göllerden geçerken telef oluyorlar. İnsanlarımız yardım ediyor ama görmedikleri zaman, kendileri düştüğü zaman ölüyorlar. Çünkü geceleri çok soğuk oluyor” dedi.

Bu defaki felaket Paşaköy yakınlarında yaşandı. İddiaya göre, sınıra ulaşan büyük bir göçmen kafilesi Yunan askerler tarafından yakalandı. Askerler tarafından dövülen göçmenler daha sonra geri itildi. Donarak ölen bazı göçmenlerin üzerinde elbise ve ayağında ayakkabı olmadığı görüldü.

Paşaköy sakinlerinden Osman Gülay da, “Yunan kuvvetleri, polisi yakaladığı göçmenleri geri itiyor. Hepsi çıplak vaziyette yalın ayak buradan geri dönüyorlar. Sürekli burada olduğumuz için denk geliyoruz. Askerlerimiz onları besliyor, doyuruyor ama görmedikleri de oluyor. Burada bataklık içerisinde bata çıka geliyorlar, donan da oluyor, kurtarılan da” diye konuştu.

2 Şubat’ta yaşanan felaketten kurtulan göçmenler Edirne İl Göç İdaresi’ne gönderildi. Hayatını kaybedenlerin kimliğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak olayın ardından ajanslara konuşan göçmenlerin anlattığına göre, göçmenler arasında Suriye, Pakistan, Afrika, Nepal, Afganistan ve Bangladeşliler bulunuyordu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli