SES Diyarbakır Şubesi'nden 'mobing ve sürgünlere' tepki
Haber Merkezi – SES Diyarbakır Şubesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde sağlık çalışanlarına yönelik baskı, mobbing ve sürgünlere ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, baskı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Basın metnini SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu.
Açıklamada, kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar başta olmak üzere sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan kesimlere ayrımsız şekilde ücretsiz, eşit, nitelikli, kamusal ve anadilinde hizmet sağlaması gereken bir alan olan Sosyal Hizmetler Bakanlığının kurulması ile sosyal hizmetler reklam aracı olmuş, kadın, çocuk, engellilerin mahremiyeti ihlal edildiği belirtildi.
Açıklamada “Vatandaşa verilen sosyal yardımlar sosyal devlet olmanın ilkesi gereği değil mevcut iktidarın oy deposu olarak görülmekte ve mevcut iktidarın vatandaşa sunduğu bir lütuf olarak sunulmaktadır. Tüm sorunların yanında Bakanlığın, liyakatsiz, sosyal hizmet bilgisi olmayan, yerel yöneticilerinin eliyle sosyal hizmet emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana bunları daha da derinleştirmiştir” ifadelerine yer verildi.
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, Sosyal Hizmet alanında “deneyimi ve bilgisi” olmayan, “bölge hassasiyetini taşımayan” bir idare tarafından yönetildiği ve bunun sorunları derinleştirdiğine dikkat çekildi.
Ayrıca Diyarbakır sosyal hizmetler müdürlüğünün kendi yakınlarını işe alan bir “aile şirketine” dönüştüğü dile getirildi.
“Mobing uygulanıyor, ayrımcılık yapılıyor”
“Kurum idaresi olarak tüm çalışanlara tarafsız davranılması gerekirken, aksine özellikle sendikamız üyelerine yönelik ciddi bir mobing uygulanmakta ve ayrımcılık yapılmaktadır” denilen açıklamada “Yaşanan sorunlara ilişkin defalarca bakanlık ve valilik yetkililerine çağrıda bulunmamıza rağmen bu konuda herhangi bir işlem yapılmamıştır” denildi.
Sürgünlere de değinen Orak, “Üyelerimiz başta olmak üzere talepleri olmadan il içi kuruluşlara ve ilçelerdeki kuruluşlara görevlendirilen çalışanların açtığı davaların tamamı mahkeme tarafından, yapılan görevlendirmelerin usulsüz ve keyfi olduğu, hukuka uygun yapılmadığı tespit edilmiş ve iptali ile sonuçlanmaktadır” dedi.
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde yaşanan sorunların her geçen gün katmerleştiğine dikkat çeken Orak, “İlimizde yaklaşık 5 yıldır açılan çevre ilçelerdeki SHM’lere tüm çalışanlar tarafından talep edilen, sıra ve kura çekme yöntemiyle görevlendirme yapılması talebi görmezden gelinerek, cezalandırma yöntemiyle görevlendirmeler yapılmakta ve iş barışını bozmaktadır. Bu usulsüz ve keyfi görevlendirmelere karşı açılan tüm davalar, idarenin yaptığı işlemin iptali ile sonuçlanmış olup dava masrafları kuruma yüklenmiştir. Burada idare açıkça kamu kaynaklarını heba etmekte ve kamuyu zarara uğratmaktadır” diye konuştu.
Açıklamanın sonunda şu sorular soruldu:
“1-Eğitimlere katılabilmek ya da eğitim listelerinden çıkarılmamak için aldığı eğitimin hakkını vermek, işini ve mesleğini doğru yapmak mı yoksa Müdürleri ile iyi anlaşmak mı gerekir?
2-Usulsüz ve keyfi soruşturmalar, görevlendirmeler sonucunda açılan ve idareye karşı kazanılan davaların avukat ve dosya masraflarından oluşan kamu zararı için idareye bir yaptırım uygulanacak mıdır?
3-Kurum bakımında kalan çocukların aileleri, çocuk evlerinin bulunduğu binanın görevlisi, daha önce kurum bakımında olup memur olanların da aralarında bulunduğu birçok kurum çalışanını dolandıran kişi ile ilgili işlem yapılmış mıdır, neden korunmaktadır ve kim tarafından işe alınmıştır?”
Açıklamanın sonunda “Yaşanan sorunların ve sorduğumuz sorular için yetkilileri göreve çağırıyor ve bunların takipçisi olacağımızı belirtiyoruzÖzellikle Aile ve Sosyal Hizmetler gibi toplum açısından hassas kurumlarda çalışan emekçilerin ve bu kurumdan hizmet alanların hakkını savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyor ve herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz” denildi.