ANKARA - Devlet korumasındayken kendisini kaçıran IŞİD’liye verilmişti: Ezidi kızın davası sürüyor
Ankara (Rûdaw) – Şengal’den kaçırılan Ankara'da bir web sitesinde satışa sunulurken bulunan Ezidi Kürt kızıyla ilgili dava sürüyor.
Irak uyruklu Sabbah Ali Oruç isimli IŞİD üyesi, Şengal'den kaçırdığı Ezidi Kürt kızını 2017 yılında Türkiye'ye getirmişti.
Sabbah Ali Oruç, bazı suç ortaklarının yardımıyla Ankara Göçmenlik Bürosu'nda 2013 doğumlu Ezidi Kürt kızını kendi kızı gibi göstererek, oturum izni çıkarttı.
IŞİD üyesi derin internette (dark web) Ezidi kızı satışa çıkardı. 2021 tarihinde örgütün hücre evine düzenlenen baskında kurtarılan Ezidi kız çocuğu devletin koruması altına alındı ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edildi. 2021 yılında tutuklanan Sabbah Ali Oruç ise daha sonra serbest kaldı.
Skandal olayın kamuoyunun gündeminden düşmesinden kısa bir süre sonra Çocuk Esirgeme Kurumu yönetiminin, devlet koruması altındaki Ezidi kızını yeniden IŞİD yöneticisi Sabbah Ali Oruç'un ailesine teslim ettiği belgeleriyle ortaya çıktı.
"Bu insanların arkasında onlara yardım edenler var"
Davaya ilişkin Rûdaw'a konuşan avukat Yusuf Dere şunları dile getirdi:
"Bu çok ilginç bir olay. Normalde çok büyük bir skandal. Aile Bakanlığı bu olaya ilgisiz ve büyük bir ihmal söz konusu. Yine göç idaresinde büyük ihmallerin olduğunu görüyoruz. Sevgî Evinde (çocuğun yaşadığı esirgeme kurumu) büyük ihmaller oluyor. Bu kişilerin arkasında onlara yardım eden insanların olduğuna inanıyorum.
Dolayısıyla bu skandal gündeme gelince tutuklanıyor. Gündemden düşünce kızı yeniden o aileye veriyorlar. Skandal ortaya çıkınca Sevgi Evi kızı geri alıyor. İşin gerçeği çok ilginç bir durum. Bu yaşananlar hukuka aykırı.”
Kamuoyundan gelen büyük tepkiler ardından Ankara Valiliği, kaçırdığı Ezidi kız çocuğunu derin İnternet (dark web) satışa çıkaran IŞİD mensubu Sabbah Ali Oruç'un tutuklandığını, Oruç'un ailesine geri verilen çocuğun ise korumaya alındığını açıklamıştı.
Sabbah Ali Oruç’un yargılandığı dava ise Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Ancak Oruç'un tutuksuz yargılandığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre Sabbah Ali Oruç, 26 Ekim’de emniyet merkezine, 27 Ekim’de ise Ankara Adliyesine giderek “uluslararası insan ticareti yaptığı” suçlamasıyla ifade verdi.
HEDEP Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu duruşma öncesi yaptığı açıklamada kadın mücadelesi veren dernekler, kurumlar ve HEDEP Kadın Meclisi olarak davanın takipçisi olacaklarını söyledi.
HEDEP: Bu çocuk buraya nasıl getirildi
Türkoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Birincisi, bu çocuk buraya nasıl getirildi? Çünkü bir insan ticareti davası var. Aynı zamanda Şengal’de biliyorsunuz IŞİD eliyle bir soykırım yaşandı. Her yönüyle bir suç ortaklığı olduğunu burada belirtmek gerekiyor. Çünkü IŞİD’in bu şekilde tek başına hareket etmesi bazı kurumların da bu işte rol aldığını gösteriyor. Örneğin Göç İdaresi. Çocuğun kimliği oradan çıkartılıyor. Sınırda yakalanması gerekenler Ankara’nın göbeğine kadar geliyor. Bu süreçte insan ticareti üzerinden dava açılmış olsa bile soykırımda ortaklık da söz konusu. Bu sürecin takipçisi olacağız.”
IŞİD'li Sabbah Ali Oruç tutuklanmadı
Gizlilik kararı getirilen davanın ilki 26 Ekim’de Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Mahkeme duruşmayı 8 Ocak 2024 tarihine erteledi.
Hakkında yakalama kararı bulunan Sabbah Ali Oruç’un ifade vermek için gittiği emniyet ve adliyede tutuklanmadığı ortaya çıktı.
IŞİD binlerce kadın ve çocuğu ‘savaş ganimeti’ olarak kaçırdı
IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesindeki bölgelere saldırı başlattı. Bir hafta süren saldırıda bin 293 kişi katledildi. Yarısı kadın ve kız çocuklarından oluşan 6 bin 417 kişi de kaçırıldı.
Saldırıdan kaçan yüz binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.
IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.
13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alındı.
2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kuruldu.
Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin çalışmaları kapsamında şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.
6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı “Soykırım” olarak tanıdı.
Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.
Öte yandan IŞİD Tarafından İşlenen Suçları Araştırma Ekibi (UNITAD), 21 Eylül 2017'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2379 sayılı Kararı ile kuruldu.