ORSAM Başkanı Uysal: ABD’nin Türkiye’den daha büyük dertleri var

05-11-2020
Rûdaw
Etiketler ORSAM Ahmet Uysal ABD Donald Trump Joe Biden
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, ABD başkanlık seçimleri neticesinde başkan kim olursa olsun Ankara ile Washington ilişkilerinin bundan etkilenmeyeceğini söyledi.

Rûdaw TV’de yayınlanan 15:00 bülteninde Hêvîdar Zana’nın konuğu olan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, ABD başkanlık seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin hem Demokratlar ve hem de Cumhuriyetçilerle çalışabileceğini belirten Uysal, “Türkiye büyük bir devlet ve ABD de süper bir güç. İki tarafın da bir birlerine her zaman ihtiyacı olacaktır” dedi.

“Biden’ın kazanıcağını düşünüyorum”

Seçim sonuşlarına ilişkin öngörüsünü paylaşan Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Ben şahsen Biden’ın kazanıcağını düşünüyorum. Biden Obama’nın yardımcısıydı, sonra Dışilişkiler Komisyonu Başkanıydı, bilmediğimiz bir siyasetçi değil. Türkiye’ye karşı tavrı çok olumlu değil ama bu düzelecektir. ABD’nin genel çıkarları seçim sürecinde söylenenlerden farklı olacaktır. Yani uygulama her zaman farklı olacaktır” yorumunu yaptı.

Seçimden sonra Türkiye’nin de tutumunda bir değişiklik olmayacağını savunan Uysal, “Çünkü Türkiye kendi çıkarlarını, geleceğini ve güvenliğini savunmak zorunda. ABD’nin kendi planları olabilir ama Türkiye’nin de kendi planları var” dedi.

“En iyi müttefik Türkiye”

“ABD’nin Türkiye’den daha büyük derdi var” diyen Uysal, şunları kaydetti:

“Çin yükseliyor ve ABD bunu durdurmak istiyor. Trump’ın Putin ve Rusya ile arası iyidi ancak Biden ve Demokratların arası çok iyi değil. Rusya ile de bir mücadeleleri olacak. Yüne Trump’ın Körfez ülkeleri ile İsrail’i yakınlaştırma projesi elinde patladı ve Demokratların buna ciddi bir tepkisi var. Biden ve onu destekleyen küresel medyanın Muhammed Bin Selman’a ciddi bir tepkisi var. Ve bu ABD’nin Suudi Arabistan ve İsrail ile ilişkilerini zorlayacaktır. Yine bölgede alternatif olarak ya İran’la yada Türkiye ile işbirliği yapacak. Burada bir NATO üyesi ve ABD’nin müttefiği olan Türkiye daha doğal bir potansiyeldir.”

“S-400 konusunda artık geri adım atılmayacak”

S-400 konusunda Türkiye’ye baskıların devam edeceğini belirten Uysal, “S-400 konusu artık artık olmuştur, geri adım atılamaz. Emri-vaki bir durum oluşmuştur ve belki de Biden buna göre yaklaşacak” tahmininde bulundu.

Uysal, “Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye’den birşey istediğinde karşılığında birşey vermesi lazım. Bence ABD’nin esas problemi şu an yeni Türkiye’ye alışmasıdır, alışması gerekiyor. Eskiden ABD söylüyor, Türkiye yapıyordu. Şimdi o Türkiye yok. Masada eşit koşullarla oturuluyor. Birşey isterken birşey de vermesi lazım” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşadığı gerginliğe ve bu konuda ABD’nin tavrına değinen Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Türkiye Akdeniz konusunu hayati bir konu olarak görüyor. Akdeniz’den vazgeçtiği zaman geleceğinden vazgeçmiş olur. Türkiye’yi Akdeniz’den uzaklaştırmak istiyorlar. Anadolu’ya, karaya hapsetmek istiyorlar. Türkiye bunu kabul ettiği zaman zaten hayatta kalamaz. Yüz yıl Türkleri Anadolu’dan kovmak istiyorlardı, şimdi ise Anadolu’ya sıkıştırmak istiyorlar. Türkiye bunu kabul edemez, bunun için mücadele edecektir ve her türlü bedeli ödemeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Uysal, “Rusya sahada güçlü Türkiye’ye alıştı, ABD de buna alışacak. Trump buna alışmıştı, Biden da buna alışacaktır” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli