Foto: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı
Erbil (Rûdaw) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesini değerlendirdi. Prof. Dr. Bağcı, iki ülkenin bölgedeki jeopolitik ve jeoekonomik önemine dikkat çekerek, bu yakınlaşmanın Ortadoğu'da önemli etkileri olacağını belirtti.
Rûdaw TV'de Hevidar Zana'nın sunduğu 15:00 bültenine konuk olan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Ankara ziyareti ve Ankara-Kahire ilişkilerini değerlendirdi.
Bağcı, Türkiye ve Mısır’ın, geçmişte bölgesel gelişmeleri tartışmak için kurdukları mekanizmayı hatırlatarak, iki ülkenin yeniden iş birliği yolunda adım atmasının, özellikle Türkiye’nin Arap Baharı sürecindeki politikalarından geri dönüş olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap Baharı sırasında izlediği politikaların eleştiri aldığını hatırlatan Bağcı, devletler arası ilişkilerde çıkarların öncelikli olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye'nin sadece Mısır ile değil, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkeleriyle ilişkilerini düzeltmeye çalıştığını ifade etti.
Bağcı, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, Ortadoğu'daki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini vurguladı.
Özellikle Libya ve Akdeniz'deki gelimeler göz önüne alındığında, her iki ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğunu belirtti.
"İlişkiler daha da güçlenecek"
Bu çıkarların göz ardı edilmesinin her iki taraf için zaman kaybına neden olduğunu ifade eden Bağcı, Sisi'nin Ankara ziyareti sırasında imzalanan 17 anlaşmanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte daha da güçleneceğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Gazze konusuna da değinen Bağcı, Mısır'ın, hem Arap dünyası hem de İsrail ile olan ilişkilerinde anahtar bir ülke olduğunu belirtti.
Türkiye ve Mısır arasındaki yakınlaşmanın kısa ve uzun vadede askeri, ekonomik ve siyasi etkilerinin olacağını öngören Bağcı, bu iş birliğinin Ortadoğu'ya barış getirebileceğini ifade etti.
Son olarak, Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında da değerlendirmede bulunan Bağcı, Ortadoğu’da "Suriye’siz savaş, Mısır’sız barış olmaz" söylemine atıfta bulunarak, Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzelmesinin daha zor olacağını belirtti.
Türkiye’de 4 milyondan fazla Suriyelinin bulunması ve güvenlik sorunlarının varlığı nedeniyle bu ilişkinin daha karmaşık bir süreç olacağını vurguladı.
"Türkiye-Suriye ilişkilerinde Mısır’ın önemli bir rolü olacak"
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı şunları söyledi:
“Gazze meselesi ayrı bir tartışma konusu, ancak Türkiye-Suriye ilişkilerinde de Mısır’ın önemli bir rolü olacağını düşünüyorum. Ortadoğu'da "Suriye'siz savaş, Mısır'sız barış olmaz" diye bir tanımlama vardır. Türkiye-Suriye ilişkilerinin de Mısır'la olan ilişkiler gibi düzelmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak Suriye ile olan ilişkilerin gelişmesi, Mısır'la olan ilişkiler gibi olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye'de 4 milyondan fazla Suriyeli var ve büyük güvenlik sorunları bulunuyor.
Merkezi hükümetin, yani Esad yönetiminin güçlü olmadığı bir durum var. Bu nedenle, Türkiye’nin Mısır ile Suriye arasındaki ilişkileri arasında bir kıyaslama yaparsak, Mısır ile Türkiye ilişkilerinin çok daha hızlı gelişeceğini düşünüyorum. Suriye ile olan ilişkilerde de üst düzeyde görüşmeler gerçekleşirse var olan sorunlar konuşarak diyalogla çözümlenebilir. Ama biraz zor olacak gibi gözüyor.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın