Kürtçe yazıların silinmesine bir tepki de Hüseyin Çelik'ten: Cinnet hali olarak değerlendiriyorum

Haber Merkezi – Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine bir tepki de Türkiye’nin eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten geldi. Çelik  “Kürtçe yazıların silinmesini cinnet hali olarak değerlendiriyorum. AK Parti bu icraatlarıyla her geçen gün Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor” dedi.

Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Nusaybin, Cizre ve Dargeçit’te DEM Parti yönetimindeki belediyeler trafik uyarı yazılarını Türkçe ve Kürtçe “Peşî Peya- Önce yaya”  olarak yazdı.

Yazılar bir süre sonra Valilikler tarafından sildirildi.

Pek çok kesim Kürtçe yazıların silinmesine tepki gösterdi. Bir tepki de Türkiye’nin eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten geldi.

KRT’den Zübeyde Sarı’ya konuşan Hüseyin Çelik,  “Kürtçe yazıların silinmesini cinnet hali olarak değerlendiriyorum. AK Parti bu icraatlarıyla her geçen gün Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor” şeklinde değerlendirdi.

"MHP, koalisyonun büyük ortağıdır aslında"

Birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Çelik "MHP, koalisyonun küçük ortağı falan değil. MHP, koalisyonun büyük ortağıdır aslında. Çünkü MHP'nin istemediği bir şey olmuyor. AK Parti'nin kendisini böyle bir küçük partiye mahkum etmesi, açıkçası AK Parti'ye yakışmıyor" dedi.

"Türklere ihanet etmeyen tek Müslüman kavim Kürtlerdir"

"AK Parti MHP'nin esiri olmuş durumda" diyen Çelik, DEM Parti'li belediyelerin yaya geçitlerine yazdığı Kürtçe ifadelerin silinmesinin de MHP ile ortaklığın bir sonucu olduğunu öne sürerek, "Böyle bir şey olabilir mi Allah aşkına! Türklere ihanet etmeyen tek Müslüman kavim Kürtlerdir. AK Parti bu icraatlarıyla her geçen gün Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor. Bunu çok yanlış ve vahim bir hata olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

"Kürtçe yazıların silinmesi MHP'nin ortaklığının sonucu"

Kürtçe yazıların silinmesini "cinnet hali" olarak değerlendiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da MHP ortaklığının bir sonucudur. Böyle bir şey olabilir mi Allah aşkına! Osmanlı devleti dağıldı. Türklere ihanet etmeyen tek müslüman kavim Kürtlerdir. Kürtler 1. Dünya Savaşı boyunca Türklerle beraber oldular. İstiklal savaşında da birlikteydiler.

"Tarihin en büyük hatasını yaparsınız"

Şeyh Sait hadisesi bahane edildi, fırsata dönüştürüldü ve Kürtler yok sayıldı. PKK’yı ayrı bir şey olarak değerlendiriyorum ben. Ben hayatım boyunca PKK’ya, faaliyetlerine iğnenin ucu kadar sempati duymadığım gibi hep nefret ettim. Ama eğer siz bütün Kürtleri PKK’lı görür ve öyle değerlendirirseniz, tarihin en büyük hatasını yaparsınız.

"AKP Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor"

Kürtler Müslüman bir halktır, özünde dindar bir halktır. AK Parti’ye maksimum oranda oy vermiştir. Ama bu politikalarınızla siz Kürtleri her geçen gün biraz daha itiyorsunuz ve önemli bir kısmını da üzülerek söylüyorum PKK’nın kucağına itiyorsunuz. Bu vahim bir durumdur. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Eğer huzur bulmak istiyorsanız ‘ötekine’ saygı duyacaksınız. Yönetilmesi en zor olan devlet gayrimemnunu fazla olan devlettir. AK Parti bu icraatlarıyla her geçen gün Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor. Bunu çok yanlış ve vahim bir hata olarak görüyorum."