Erdoğan'dan bağımsızlık referandumu yorumu

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan Bögesi'nde yapılacak olan bağımsızlık referandumuna "sıcak bakmadıklarını" söyledi.

 

Recep Tayyip Erdoğan France 24 kanalına, Suudi Arabistan öncülüğündeki 4 Arap ülkesinin Katar ile yaşadığı krize ilişkin konuştu.

 

Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Öncelikle bir gazeteci, olarak bir medya mensubu olarak sizi de bir düşünceye davet ediyorum. Biz bu bölgenin ikinci bir kriz bölgesi olmasını istemiyoruz. Suriye, Irak zaten burada çok ciddi bir kriz var. Şimdi de Körfez'de böyle bir krizin meydana gelmesini istemiyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Suudi Arabistan, Körfezin en güçlü ülkesidir. Bütün açıklamalarımda Suudi Arabistan Kralından bizim isteğimiz, bu bölgenin büyüğü olarak hem yaşça hem ekonomik olarak burada bir krizin çıkmamasına müsaade etmemesidir. Biz hep bunu istedik.

 

13 maddelik yaptırımına gelince, 13 maddelik yaptırım bir devleti, devlet olmaktan çıkarma yaptırımıdır. Katar bir devlettir. Asla kabul edilmez. Öyle maddeler var ki bu maddeler 'Ben seni devlet olarak tanımıyorum. Devlet olarak işlevlerinden vazgeçeceksin' demektir. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Türkiye, Katar'la savunma anlaşması yapmıştır 2014'te. Bu savunma anlaşmasında üs kurma olayı var. Katar'ın bu talebine evet dedik. O yıl aynı talebi Suudi Arabistan'a yaptım. Aynı şekilde 'İsterseniz Suudi Arabistan'da üs kurabiliriz' dedik. 'Değerlendirelim' dediler. Bu arada Katar'daki çalışmalarımıza devam ettik.

 

Şu anki üs çalışmaları 2014'te başlayan çalışmalardır. ' Türkiye'nin oradaki üssünü kaldıracaksın' diyor. Böyle bir şeyi Katar istemedikten sonra biz asla yapmayız. Böyle bir şeyi CENTCOM için niye istemiyorlar? Orada  ABD'nin de üssü var, Fransa'nın da üssü var. Onlar için neden böyle bir şey istenmiyor da Türkiye için neden isteniyor. Türkiye olarak bir defa biz Katar'la olan anlaşmamıza sadığız ve sonuna kadar sahibiz. Eğer Katar'ın bizden bir ricası, talebi olursa biz tabi ki istenmediğimiz yerde olmayız.”

  

Bağımsızlık referandumu

 

Erdoğan, Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumu ile ilgili de konuştu.

 

Gazetecinin, bir süre önce mülakat yaptığı Başkan Mesud Barzani'nin, "Türkiye referanduma değil, referandumun zamanlamasına karşı çıkıyor" dediğini hatırlatması üzerine Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

 

"Bir defa ben Erbil'de yapılacak olan bu referandumu doğru bulmuyorum ve bu konuyla ilgili olarak da biz Kuzey Irak yerel yönetimine bu düşüncemizi bildirdik çünkü yarın Kuzey Irak yerel yönetimi bundan çok pişman olacaktır. Zira Barzani ve Kuzey Irak yerel yönetimi henüz bir defa buna hazır olmadığı gibi, bu Irak'ın toprak bütünlüğüne de aykırı bir adımdır. Bizim bütün derdimiz ne? Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamaktır ama siz böyle bir adım attığınız zaman, ha ben 'Artık parçalamaya başladık veya başladım', bu, bu demektir. Bunu diğerleri takip edecektir, bu bakımdan biz buna sıcak bakmıyoruz."

 

“Türkiye’de referandum olur mu?”

 

Erdoğan böyle bir referandumun Türkiye’de olabilme ihtimaline ilişkin soruya da “Türkiye’de nerede olacak? Türkiye’de böyle bir adımı atmak sıkar. Türkiye’de böyle bir adımı atacak olanlar şu ana kadar atardı. Şu an bedelini çok ağır ödüyorlar” yanıtnı verdi.

 

Devamında ise Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

 

“Türkiye’nin böyle bir adımı atacak ne bir zemini var ne de bu tür yapılanma var. Orada bir eyalet var. Eyalet böyle adımı attı. Türkiye üniter bir yapıya sahiptir. Türkiye’nin bu üniter yapısını kimsenin zedelemeye ne gücü yeter ne imkanı vardır.

 

Bugün Güneydoğu'da, Doğu'da asla bir sorun yoktur. Herkes huzur içinde, bölgedeki tüm halk birbiriyle işini yapıyor. Kentsel dönüşümlerle birlikte yeniden ihya ve inşa ediyoruz. Türkiye’nin bir güzelliği var. O da nedir biliyor musunuz? Türkiye’de Kürtçülük yoktur. Türkiye’de Kürt vardır, Türk vardır, Laz vardır, Boşnak vardır, Zaza var ama hepsi iç içedir.

 

Biz bir defa biriz beraberiz, kardeşiz. Bu farklılığı orada görebilirsiniz ama biz de göremezsiniz. Onun içinde attığımız bu adımlar sebebi ile Türkiye böyle bir şeye asla giremez, böyle bir şeye de fırsat vermeyiz.”