İSTANBUL - Kürt seçmen kime oy verecek?

05-06-2015
Cesim İlhan
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Türkiye 7 Haziran’da kritik bir seçim yapacak. Bu seçimde İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenlerin oyları hangi partiye gideceği merak konusu. 

 

Kamuoyunun nabzını tutan 5 isim İstanbul’daki Kürt seçmenin oylarını Rûdaw’a değerlendirdi.





Yazar Vahdettin İnce, dindarlığıyla bilinen bir Kürt’ün HDP’ye oy verebileceği gibi liberal bir Kürt’ün de ekonomik iyileşmelerden dolayı AK Parti’ye oy verebileceğini söyledi. Altan Tan, Huda Kaya gibi isimlerle Diyarbakır Müftüsü’nün aday gösterilmesinni ve Azadi Hareketi’nin HDP’ye destek vermesi etkenlerin, sandığı yansıyacağını belirtti.

 

İnce, Zazalar ve Kurmanclar’ın hem HDP’nin, hem de AK Parti’nin sağlam bir tabanı olduğunu belirterek, tarikatların ise toplumun bütünlüğü içinde hareket ettiklerini ifade etti.

 

Vahdettin İnce, özellikle batı illerinde “Marksist-Leninist solcular ve hatta ‘beyaz Türkler’in temsilcileri ile cinsel tercihleri itibariyle marjinal adayların, HDP’ye oy vermeyi düşünen bazı İslamcı Kürtler’in yeniden düşünmesine neden olduğunu söyledi.

 

İnce, geleneksel Kürt düşmanı kesimlerin, “Türkiye Türklerindir” logosunu taşıyan gazetelerin bu seçimde birdenbire Kürt dostu kesilmelerinin de oy dağılımını etkileyeceğini dile getirdi.

 

M. Ali Erdoğan: AK Parti diyecekler...  



 



Gazeteci M. Ali Erdoğan da, İstanbul'daki Kürt seçmenin daha önce Refah Partisi’ni desteklediğini, sonra da AK Parti'ye kaydığını söyledi. Erdoğan, Kürt seçmenin büyük çoğunluğunun, bu seçimde de AK Parti’ye oy vereceğini düşündüğünü kaydetti.

 

Hüda-Par İstanbul'da aday göstermediği için bu partiye mensup olanların yöneleceği partinin de yine AK Parti olacağını dile getiren Erdoğan, Bu seçimde CHP'li Alevi seçmenden HDP'ye kayma yaşanacağı beklentisi olduğunu belirtti.

 

4 nesil, 4 tercih

 




Gazeteci Nevzat Çiçek de, İstanbul’daki Kürt seçmenin oylarını 4 ayrı sınıfa ayırdı:  

 

1’nci nesil zaman zaman CHP’yi, zaman zaman sağ partileri destekleyen bir seçmen kitlesi.


2’nci nesil geçmişte AK Parti’yi desteklerken, kutuplaşma ile birlikte yönünü HDP’ye çevirdi.


3’üncü nesil gençler AK Parti ve HDP arasında gidip gelse de ağırlıklı olarak HDP’yi destekliyor.


4’üncü nesil ise tamamen siyasal anlamda kendisini Kürt hareketi ile bütünleştirmiş ve HDP’ye yakın.

 

İstanbul’da muhafazakâr Kürt seçmenin ağırlıklı olarak HDP’nin yanında yer alacağını belirten Çiçek, bunun, özellikle Demirtaş’ın kullandığı dil ve HDP’nin daha fazla görünür olmasından kaynaklandığını söyledi.

 

Çiçek, daha önce CHP’yi tercih eden solun geleneksel kalesi olan Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş gibi yerlerde seçmen bu sefer CHP ile birlikte HDP’den yana da oyunu kullanacağını söyledi. Çiçek, “Esenler, Bağcılar, Sultanbeyli gibi daha çok muhafazakâr seçmenin oy dağılımı yine AK Parti’den yana olsa da HDP’nin de buralarda Kürt seçmen üzerinde bu seçimlerde ciddi bir etki gösterdiğini de görmek mümkündür” dedi.  

 

Oylar AK Parti, HDP ve CHP’nin


 



Gazeteci Eyüp Temur, İstanbul'da dindar Kürtler’in oylarının AK Parti ve HDP arasında paylaşılacağını belirtti.

 

Temur, Erdoğan’ın Kürtler’le ilgili yeni sözlerinin, Roboski ve Kobani sonrası yaşananların AK Parti için bir kırılma olduğunu vurguladı.

 

İstanbul’da yaşayan Alevi Kürtler’in oylarının ise HDP ile CHP arasında bölüşüleceğini söyleyen Temur, bu kesimden bazıları HDP'ye geçerken, kimisi de Anti – AK Parti duruşundan ötürü oyları bölüştürme fikrini taşıdığını söyledi.

 

HDP'nin parti programından rahatsız olup da oy vermeyeceğini söyleyen parmakla sayılacak kadar az kişi olduğunu vurgulayan Temur, oy artışında Selahattin Demirtaş'ın çok büyük etkisi olduğunu ifade etti.

 

Aleviler’in çekim merkezi

 




Gazeteci İbrahim Varlı ise, önceki seçimlerin aksine bu seçimde İstanbul’daki Kürt oyların büyük bölümünün HDP’ye yöneleceğini söyledi.

 

Alevi örgüt ve federasyonların HDP ile yaptıkları ittifakın belirleyici olacağını belirten Varlı, “Solcu, laik, Alevi Kürtlerin oyları blok halinde bu sefer CHP’ye akmayacak” dedi.

 

Varlı, “ HDP’nin ilerici hak ve hukuktan yana programı ile Alevi ve solcu Kürtler açısından bir çekim merkezi yarattığını” dile getirdi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli