Çavuşoğlu: İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı

05-05-2022
Etiketler Colemêrg Collective ErbilKalesi Zehawi Müzik Evi Türkiye Mevlüt Çavuşoğlu Frontex
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Frontex'in bütçesininin onaylanmamasına ilişkin, "Bu insanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şahitlik etti. Bütçenin onaylanmaması ya da İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, "Afrika ülkeleriyle, Afrika Birliğiyle (AfB) ve ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) gibi bölgesel örgütlerle ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte birçok konuda daha somut adımlar atacağız" dedi.

Serbest bölge, turizm ve finans sektörü gibi konularda Liberya ile tecrübe paylaşımı yapmak istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, denizcilik konusunda iş birliği yapmayı arzuladıklarını, Türk firmalarının enerji konusunda bu ülkeye yatırım yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Avrupa Parlamentosunun Frontex'in bütçesini onaylamaması

Avrupa Parlamentosunun, AB dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex'in bütçesinin Yunanistan'ın geri itmelerindeki rolü nedeniyle onay vermemesine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ege adalarından ve Türkiye sınırlarından göçmenleri nasıl geri ittiğine dair bilgileri ve belgeleri AB ve tüm dünyayla paylaştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Frontex'in bu belgeleri uzun süre inkar ettiğini, Türkiye'den ilave belgeler istediğini ve bunların ilgili yerlere gönderildiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosunun bir soruşturma başlattığını ve belgelerin yayımlandığını, Frontex'in İcra Direktörünün 28 Nisan'da görevinden ayrıldığını ve dün Avrupa Parlamentosunun Frontex'in 2020 bütçesini de onaylamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Çünkü bu bütçenin bir kısmı göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı. Frontex sadece izlemedi. Bu insanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şahitlik etti. Bütçenin onaylanmaması ya da İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu geri itmeler sırasında ve sonrasında ölümler yaşandığını hatırlatarak, "Denizin ortasında o botlar şişlendiği için, insanlar denize atıldığı için denizde de ölenler oldu" ifadelerine yer verdi.

Bunun insani bir meselenin olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu ölümlerde Yunanistan'ın da sorumluluğu var. Bir o kadar, belki daha da fazla gözünün önünde olduğu için ve geri itmelere katıldı için Frontex'in, dolayısıyla Avrupa Birliğinin de sorumluluğu var. Dolayısıyla tüm bunların açık, şeffaf bir şekilde soruşturulması gerekiyor ve sorumluların da hesap vermesi gerekiyor. Eğer Avrupa Birliği, Avrupa kurumları ve mahkemeleri samimiyse, biz onlarla her türlü bilgi ve belgeleri paylaşmaya hazırız" dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosunun da bu anlamda göreceli olarak daha duyarlı davrandığını, böyle parlamenterlerin olduğunu belirterek, bu duruşlarından dolayı onları tebrik etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli