Türk ve Mısır dışişleri heyeti arasındaki siyasi istişareler Kahire'de başladı

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet, iki günlük görüşmeler için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti.

Mısırlı ve Türk yetkililer, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden inşa etme amaçlı görüşmeler için Kahire'de bir araya geldi.

Kahire'deki iki günlük “siyasi istişarelere” Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Loza ve Türk mevkidaşı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığından dün gece yapılan açıklamada, "İstikşafi görüşmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlar üzerinde odaklanacaktır" ifadelerine yer verilmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Nisan'da katıldığı canlı yayında, Türkiye ve Mısır arasında, önce istihbaratlar arasında açılan kanalın, dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık olunduğunu ifade etmişti.

Siyaset ve diplomaside bazen kırgınlıklar olabileceğini ancak ortak niyet konulduktan sonra ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek" açıklamasında bulunmuştu.

Çavuşoğlu, heyetin, bakan yardımcıları düzeyinde olacağını, daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşıyla görüşebileceğini belirtmişti.

Mısır ve Türkiye, Mısır ordusunun Türkiye tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine 2013'te darbe yapmasından bu yana görüşmüyordu. Mısır yönetimi, Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşleri “terör örgütü” ilan etmişti.

Son zamanlarda, üst düzey Türk yetkililer Mısır ile ilişkilerde ısınma sinyalleri vermiş ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi hükümetine önceki, keskin eleştirel yaklaşımları azaltmışlardı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 12 Mart'ta iki ülkenin “istihbarat, diplomatik ve ekonomik” temasları olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında güçlü bağlar olmasını umduğunu belirtmişti.