Hatip Dicle: Gündemimizde ayrılmak yok

05-05-2016
Rûdaw
f
f
Etiketler Hatip Dicle HDP Ayrılık
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, gündemlerinde Türkiye’den ayrılmak gibi bir şey olmadığını söyledi.

 

Dicle, 54 sivil toplum kuruluşu tarafından milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile bazı belediyelere kayyum atanması yönündeki düzenlemeler konusunda, bugün Ankara’da, Büyükhanlı Park Otel'de yapılan toplantıda Rûdaw’a konuştu.

 

Hatip Dicle, “Ne yazık ki bugün Türkiye yöneticileri, devlet yöneticileri, hükümet tekrar 94’te olduğu gibi bir Kürtler’i parlamentodan tasfiye planı üzerinde şu anda konsensus sağlamış gibi görünüyor. Dileriz bu konsensus fazla devam etmez. Çünkü bu doğru bir yol değil, demokratik bir yol değil. Anayasaya da aykırıdır” dedi.

 

“Yoksa bizim öyle Türkiye Cumhuriyeti’nden ayrı bir yapı oluşturma, çözümü orada araştırma gibi bir programımız yoktur” diyen Dicle, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ama biz uyarılarımızı da yapıyoruz. Yani halklar hiçbir zaman hiçbir yerde seçeneksiz değildir. Mesela self determinasyon hakkı, biliyorsunuz Güney’de de çok tartışılıyor. Bunlar eğer bir halk kendi ülkesinin parlanmentosunda kendi iradesini temsil edemiyorsa, artık bu imkansız hale gelmişse, bu parlementodan tasfiye şeklinde olabilir ya da Güney’deki gibi bir durum orata çıkabilir.

 

Irak parlamentosunda biliyorsunuz kilitlenme var. Bu durumda halkların kendi geleceğini belirlemek anlamında parlamento da kurma hakları var, kendi ayrılma hakları da var. Biz durumların oraya doğru gitmesini istemiyoruz Türkiye’de. Ama bu konuda da muhattaplarımızı uyarıyoruz. Bu yanlış olur. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin hep birliği, bütünlüğü içinde çözüm aradık.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli