AK Parti: İzleme kurulu teferruattır

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de sürdürülen “çözüm süreci”ne ilişkin İmralı’dan gelen “izleme kurulu” talebi henüz sonuca bağlanmadı. İktidar partisi bunun bir tefrruat olduğu görüşünde.

 

Hükümet ve HDP arasında izleme kurulu konusunda varılan anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşı çıkmasıyla gerçekleşmemişti.

 

Rûdaw’a konuşan AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, “İzleme kurulu konusuna teknik bir mesele olarak bakıyorum. Bunlar asıl mesele değildir, teferruattır. Önümüzdeki süreçte karşılıklı güvenle bunun yapılması da mümkündür. Dolayısıyla akil insanlar heyetiyle yeni oluşturulacak kurulun görevi birbirine benziyor” diye konuştu.

 

AK Partili Akdağ, silah bırakma kararının alınmasıyla şimdilerde konuşulan konuların daha fazlasının gerçekleştirilmesinin mümkün olacağını belirtti.

 

Akademisyen Bilal Sambur ise tüm dünyada, savaşan iki tarafın barışması için üçüncü bir tarafın varlığına ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Sambur, “Birincisi, tarafların barışması için üçüncü bir tarafa ihtiyaç var. İkinci olarak da taraflar dışardan dahil olan bu üçüncü tarafa, ‘Sen ne dersen onu yapacağız, ona göre anlaşacağız, süreci ilerleteceğiz’ der.  Böyle bir komisyon olmadığı takdirde taraflar, ‘Anlaşamadık, süreci bozuyoruz’ diyebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

 

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık yaptığı son açıklamada, hakikatleri araştırma komisyonu ve izleme kurulunun oluşturulması durumunda kongre yapıp silahlı mücadeleyi sona erdireceklerini belirtmişti.