Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı: Dinimizi de dilimizi de istiyoruz
Erbil (Rûdaw) - Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, seçmeli dersler arasından Kürtçenin tercih edilmesiyle hakkında, “Seçmeli derslere başvuru süresinin uzatılması gerekiyor" dedi.
Ramazan Tekdemir, “Dinimizi de dilimizi de istiyoruz” sloganı ile bir kampanya başlattıklarını da duyurdu.
Türkiye’de 2024-2025 eğitim-öğretim yılında orta okullarda okutulacak seçmeli dersler için başvuru süresi 30 Aralık'ta başladı.
Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçesi için başvurular 12 Şubat'a kadar devam edecek.
Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Rûdaw 15.00 bültenine konuk olarak Hêvîdar Zana'nın sorularını yanıtladı.
Tekdemir, Kürtçe dersi seçimi için 2 hafta süre verildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Bildiğiniz gibi seçmeli derslere başvurular başladı. Bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Çünkü 2 hafta yeterli değil. Öğretmenler görevlerini zamanında yerine getirsinler. O yüzden bu sürenin kısa olduğunu söylüyoruz. Ayrıca çocuklarımızın en sevdikleri konuyu seçmelerine izin verilmesini istiyoruz. Kur'an-ı Kerim'den, İslami ilimlerden, Peygamber'in hayatından ders almaları gerektiğini biliyoruz ama aynı zamanda anadil derslerini de almaları gerekiyor. Kurmanci ve Zazaki derslerini de seçebilmeliler. Bu konuda bir sorun yaşanmamalı. Bu önemli bir konu. Çocuklarımız kendi kültüründen, dilinden uzaklaşıyor. Bu sorunu kökünden çözmemiz gerekiyor. Her çocuk istediği dili ve ana dilini konuşsun. İmkanları artırmaları lazım. Allah bize çok büyük bir fırsat vermiş ama biz resmi ve hukuki olarak bu fırsatları engelleiyoruz.”
"Dil eğitimi zorunlu olmalı"
Anadil eğitiminin zorunlu olması gerektiğini belirten Tekdemir, "Dil eğitimi zorunlu olmalı. İnsanların anadillerini bilmelerini sağlamak lazım. Hep söylüyoruz İslami ilimlerin öğretileri ve Hz. Peygamber’in hayatının önemli ve değerli olduğunu. Allah tarafından verilmiş olan imkanı devlet üzerinden kısıtlamayalım” diye konuştu.
Tekdemir, Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi bünyesinde Kürtçe dil dersi tercihi konusunda bir komisyon oluşturduklarını bildirerek, şöyle devam etti:
"Komisyonumuz konuyu takip ediyor. Komisyon üyeleri nerede bir sorun varsa bizzat oraya giderek ya da telefonla arayarak sorunu çözmeye çalışıyor. İsrer öğretmenlerden kaynaklanan isterse de başka nedenlerden kaynaklanan bir sorun çıkarsa çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda sorun çıkmasını kabul etmiyoruz. Çünkü bu önemli bir konu."
“Dinimizi de dilimizi de istiyoruz”
Öte yandan Tekdemir, bir kampanya başlattıklarını ve Diyarbakır'ın her yerine posterler asarak çalışmalara başladıklarını belirtti. Tekdemir, "Bu dil bizim dilimizdir. Din de bizim dinimizdir. Çocuklarımızın her ikisini de öğrenmesini istiyoruz. Posterlerimizde ‘Dinimizi de dilimizi de istiyoruz’ diyeceğiz” diye konuştu.
Ramazan Tekdemir, başvuru sürecinin uzatılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na resmi başvuruda bulunduklarını da söyledi.