İHD: Güvenlik sorunu sivil anayasa ile çözülür

Diyarbakır (Rûdaw) – İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Gamze Yalçın, polise geniş yetkiler tanıyan yasanın güvenlik sorunun çözmeyeceğini belirterek, “Güvenlik sorunu ancak sivil bir anayasa ile çözülür” dedi.

İHD, Diyarbakır Şubesi görüşmeleri önümüzdeki haftaya ertelenen yasa tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Şube Yöneticisi Gamze Yalçın, tasarıda düzenlemeler ile polise savcı ve hakimlerin yetkilerinin devredilmek istendiğine dikkat çekti.

Tasarının kabul edilmesi halinde, ifade özgürlüğü, kişi güvenliği, yaşam hakkı, işkence yasağı başta olmak üzere bir çok alanda ihlalin meydana geleceğini söyleyen Yalçın, “Polis devleti uygulamaları ile güvenlik sorununun çözülemeyeceğini ifade etmek istiyoruz” dedi.

Güvenlik sorununun ancak, sivil ve demokratik bir anayasa ile çözüleceğini kaydeden Yalçın, “TBMM Genel Kurulu’na gelen bu tasarının kabul edilmemesi için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair yasa tasarısı ile toplumsal olaylarda kullanılan tazyikli suyun içerisine boya ya da kimyasal madde katılması, molotof, patlayıcı kullanan kişilere karşı polise silah kullanma yetkisi, toplumsal olaylarda yüzünü kapatan kişilere 3 yıl hapis cezası gibi düzenlemeler öngörülüyor.

Öte yandan yasa tasarısına karşı Ankara'da gösteriler düzenlendi.