AFP’den haber-analiz: Erdoğan'a onay azaldı, öfke artıyor
Erbil (Rûdaw) – Türkiye’de yaklaşan genel seçimler öncesi muhalefetin stratejisini belirlemek üzerine Altılı Masa bugün bir kez daha toplanıyor. Toplantıda AK Parti'nin başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifine nasıl bir tutum takınılacağı ve muhalefetin hükümet programının belli olacağı öngörülüyor.
Toplantı öncesi AFP’de, Türkiye’de iktidar ve muhalefetin durumunun ele alındığı bir analiz-haber yayınlandı.
“Türkiye'nin parçalanmış muhalefetinin Haziran'a kadar yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarını sona erdirmesi için zamanlama bundan daha iyi olamazdı…” Bu ifadeler Fransız haber ajansı AFP’nin bugün servis ettiği analiz-haberin girişinde yer alıyor.
Türkiye’nin genel tablosunun özetlendiği haberde, “Enflasyon tırmanıyor, Erdoğan'a onay azaldı ve İslami kökenli partisinin muhalifleri kovuşturmak ve siyasi rakiplerini saf dışı bırakmak için mahkemeleri kullanmasına karşı öfke artıyor” ifadeleri yer aldı.
Altılı Masa’ya ve muhalefetin parçalı durumuna da değinilen haberde “Muhalefet partilerinin zamanı daralıyor, politika ve stratejiden 68 yaşındaki lidere karşı hangi adayın sahaya çıkacağına kadar her şey hakkında çekişiyorlar” denildi.
İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan Batılı bir diplomat Altılı Masa hakkında, "Türk muhalefeti çok dağınık görünüyor. Programları nedir?" diye sordu.
Washington merkezli Brookings Enstitüsü'nden Kemal Kirişçi’nin de aynı fikirde olduğu belirtilen haberde, Kirişçi’nin geçen ay yazığı yazıdaki, “Muhalefetin kampanyası, özellikle medyanın hükümet tarafından yoğun bir şekilde kontrol edildiği bir ülkede, seçmenlere "soyut ve mesafeli" görünüyor” sözleri alıntılandı.
Erdoğan'ın başarı formülü
Haberde Erdoğan'ın başarı formülünün Türkiye'nin çok yönlü toplumunu bir araya getirme yeteneği olduğuna vurgu yapıldı; ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gelen kapsamlı baskı ve ardından yaşanan ekonomik krize duyulan öfkenin, Erdoğan'ın “gidişatını bozduğu” belirtildi.
Muhalefetin bu süreçte farklılıklarını bir kenara koyarak 2019'daki belediye seçimlerinde Erdoğan'a karşı birleştiği ve “Erdoğan'ın siyasi yenilmezlik havasını paramparça ederek” Türkiye'nin üç büyük şehrinde - İstanbul, Ankara ve İzmir - belediye başkanlığı yarışlarını kazandığı hatırlatıldı.
ABD merkezli kıdemli bir dış politika analisti olan Aaron Stein, altı muhalefet liderine atıfta bulunarak, "Altı kişilik masayı tek bir şey birleştiriyor: Erdoğan'a muhalefet. Daha derine inerseniz, farklılar. Ancak politika hakkında konuşmak zorunda değiller. Bunun yerine kampanya, farklılıkları maskeleyen basmakalıp sözlere odaklanabilir” dedi.
Stein, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasının da "Erdoğan'ın kaybetmemek için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu gösterdiğini" söyledi.
Haberde, “Mahkemenin kararı, İmamoğlu'nun ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kendi adaylığı için Batı desteğini toplamaya çalıştığı Berlin'de yakaladı” ifadeleri yer aldı.
Sabancı Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Berk Esen, İmamoğlu kararının "muhalefete kısa süreliğine güç verdiğini" söyledi. “Ancak bu uzun sürmedi” diye ekledi Esen.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi Nisan sonu veya Mayıs başına erteleyebileceğine dair söylentilerin bulunduğunu belirten AFP, muhalefetin hazırlanmak için az zamanı kaldığını gösteriyor.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim tarihi belli olduğunda altı partinin ortak adaylarını açıklayacağını söylemişti.
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ise; bu sürenin iktidarın medya üzerindeki baskısı nedeniyle muhalefetin mesajlarını iletmesi için yeterli olmadığı yorumunda bulundu.