Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör protestosu

05-01-2021
Etiketler Boğaziçi Üniversitesi Türkiye İstanbul Protesto Prof. Dr. Melih Bulu
A+ A-

Haber Merkezi – İstanbul Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle üniversiteye rektör olarak atanmasına karşı protesto gösterisi düzenledi. Üniversiteliler, dersleri de boykot edeceklerini duyururken muhalefet partileri de öğrencilere destek verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 5 üniversitenin rektörü değişti. 1 Ocak’ta açıklanan kararla Prof. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı.

Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı üniversite mensuplarından tepki geldi. Öğretim üyelerinin ve mezun derneklerinin tepki gösterdiği atamaya karşı, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de dün bir eylem düzenledi.

Protestolar, öğlen saatlerinde ellerinde "Kayyum rektör istemiyoruz", "AKP elini üniversitelerden çek" yazılı pankartlarla üniversitenin Kuzey Kampüs'ü önünde bir araya gelmesiyle başladı.

Öğrenciler, 2015 seçimlerinde AK Parti'nin İstanbul’da aday adayı olan Bulu'nun "rektör olarak atanmasını kabul etmiyoruz" açıklamasında bulundu.

Açıklamada "1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır."

Polis ise protestoları bastırmak için üniversitenin kapısına kelepçe taktı, öğrencilere biber gazı attı. Üniversite kampüsüne giren polis 4 öğrenciyi gözlatına aldı. Gözaltılara tepki gösteren polisi ıslıklarla protesto etti. Gözaltına alınan öğrenciler ardından serbest bırakıldı.

İstanbul, İstanbul Teknik, Marmara ile Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ve dayanışma örgütlerinin de destek verdiği protestolar ilerleyen saatlerde de sürdü.

Muhalefetten destek

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını Şehir Üniversitesi’nin katılması üzerinden eleştirdi.

Davutoğlu, “Şehir’i kapattınız, Boğaziçi’ni kelepçelediniz! Ne yazık ki, siz artık sadece yıkmayı biliyorsunuz!” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da karara tepki göstermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Üniversiteler özerk olmalıdır. Ülkemizin özgür akademiye, özgür bilim insanlarına ve üretken öğrencilere ihtiyacı var. Bu özgürlük ve üretkenlik, kayyum atamalarıyla sağlanamaz. #KayyumRektörİstemiyoruz. Özgür bir akademi istiyoruz.

Bu ülkenin insanlarını kalıplara sokmaya çalışan, fikrine, kıyafetine, diline, yaşam tarzına bakıp yargılayan köhne zihniyetli tüm siyasetçileri kınıyoruz. Kimse kimsenin siyasi malzemesi değildir, ülkemiz insanlarının haysiyetini hedef almak kimsenin haddi değildir."

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "Sözümüz olsun AKP Genel Başkanı, bu şımarık güç gösterilerinizi tarihe gömeceğiz. YÖK’ü kaldıracağız. Rektörlük seçimlerini geri getireceğiz" açıklamalarında bulunmuştu.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli