Sefin Dizayi: Kürdistan Hükümeti Ankara’da temsilcilik açacak

04-09-2020
Şevket Herki
Etiketler Sefin Dizayi Ankara Türkiye Neçirvan Barzani Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Neçirvan Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyetinin Ankara temaslarında ikili konular, güvenlik ve ekonomik konuların ele alındığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, beraberindeki bir heyetle Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nın resmi daveti üzerine bugün Ankara’ya gitti.

Barzani’ye ziyareti esnasında, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Ofisi Müdürü Kerim Şengali, Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kıdemli Dış Politika Danışmanı Felah Mustafa da eşlik etti.

Görüşmeler hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Kürdistan Bölgesi’nin birilerinin iddia ettiğinin aksine hala önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Dizayi, “Özellikle 2017’den sonra Kürdistan Bölgesi üzerindeki ablukanın kaldırılmasında belirgin bir rol oynadı. Bu süreçte Fransa Dışişleri ve Savunma Bakanları Erbil’i ziyaret etti. Başkan Macron’un da ziyaret etmesi kararlaştırılmıştı ancak program değişti ve kendisi Sayın Neçirvan Barzani’yi Bağdat’a çağırarak görüştü” dedi.

“Bağdat’taki görüşmeler Kürdistan Bölgesi’nin siyasi konumunu gösteriyor” diyen Sefin Dizayi, “Bu da gösteriyor ki Kürdistan Bölgesi bölgedeki dengeler içerisinde belirgin bir aktördür. Bölge büyük bir değişimden geçiyor. Özellikle de Irak siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi içerisinde. Bu nedenle ABD ve uluslararası güçler bu krizin çözümü için çabalıyor. Burada Kürdistan Bölgesi ve liderliğinin rolü her zamanki gibi önem kazanıyor” diye konuştu.

Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirilen görüşmeye değinen Dizayi, “Görüşmede bölgedeki gelişmeler ve Ortadoğu’daki güncel konular ele alındı. Bir de bildiğiniz gibi geçmişte de Kürdistan Bölgesi Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçte önemli bir rol oynadı. IŞİD’e karşı savaşta Peşmerge’nin en önde olması ve yine bir milyondan fazla göçzedeye sahip çıkılması, tüm bunlar Kürdistan Bölgesi’nin eski güçlü konumunu sürdürmesini sağladı. Sadece siyasi ve diplomatik açıdan değil, Kürdistan Bölgesi ekonomik açıdan da ülkelerin değer verdiği bir konuma sahiptir. Bugünkü görüşmelerde bölgedeki durumun yanı sıra Erbil-Bağdat, Erbil-Ankara ilişkileri, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamlı bir şekilde ele alındı.”

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde devam eden operasyonlarının da gündeme geldiğini belirten Dizayi, “Bağdat bu konudaki tavrını ortaya koydu. Biz de Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’na mesajımızı ilettik. Yine bugün buradaki görüşmelerde de bahsedildi. Fakat şurada şöyle bir soru da ortaya çıkıyor. Bu askeri operasyonların nedeni nedir? PKK’nin bölgedeki varlığıdır ki bu da sivil halka yıkım getirmiştir. Bu nedenle onlar da güçlerini çekmeli ve Kürdistan Bölgesi’ne, Kürt halkının kazanımlarına saygı duymalıdır. Kürdistan Bölgesi’nin seçilmiş bir hükümeti ve parlamentos vardır. Onların kendilerini alternatif yerine koyup bu kargaşayı devam ettirmemeleri gerkiyor. Geçmişten ders alınmış olmasını ve gelecekte Kürdistan Bölgesi için başağrısı olan bu durumun son bulmasını ümid ediyoruz” dedi.

Kürdistan Hükümeti Ankara’da temsilcilik açacak

Sefin Dizeyi, görüşmelerde Kürdistan Hükümeti temsilciliğinin Ankara’da açılmasının da gündeme geldiğini söyledi.

Kurdistan Hükümeti olarak Ankara'da temsilcilik açma konusunu Türkiye ile daha önce müzakere ettiklerini belirten Dizeyi, “Bu konuda prensipte vardığımiz bir konsensüs var, temsilcilik açma konusuda önümüzde diplomatik veya siyasi herhangi bir engel yok, sadece tamamlanması gereken bazı teknik konular var, diyebilirim ki temsilcilik açılması  konusunda halihazırda sadece bir takım teknik meseleler kaldı. Onları da yakın zamanda çözeceğimizi ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli