Saadet Partili Kaya: Kürt meselesinde güvenlikçi akıl yine alfabenin başına döndü

4 saat önce
Etiketler Bülent Kaya Saadet Partisi Kürtçe uyarı yazıları
A+ A-

Haber Merkezi - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, halay çekenlerin tutuklanması ve Kürtçe yazıların silinmesiyle ilgili "Kürt meselesinde ‘güvenlikçi akıl’ yine alfabenin başına döndü" dedi.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı'dan Esra Solin Dal'a konuşan Kaya, “Toplumsal bir gerginlik yaratılmaya çalışılıyor. Buna olumlu yaklaşmak elbette mümkün değildir. Yasaklar halkta aidiyet duygusunu zedeler ve insanlarda duygusal kopuşa yol açar” diye belirtti. Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, Kürtçe uyarı yazılarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla silinmesine ve Kürtçe şarkıların kriminalize edilmesine tepki göstererek "90’lı yıllardan bu yana Kürt meselesine dair bu kısır tartışmaları yaşıyoruz. Bu ülkeye kaybettirmekten başka bir işe yaramıyor” dedi. Kaya, Kürtçeye karşı tavrın "devletin güvenlikçi politikalarının sonucu olduğunu" belirtti.

“Toplumsal bir gerginlik yaratılmaya çalışılıyor”

Halay çekenlerin tutuklanmasıyla başlayan sürecin Kürtçe yazıların silinmesiyle devam ettiğini anımsatan Kaya, "Kürt halkının en masumane taleplerinin bile terörle ilişkilendirilerek kriminalize edilmeye çalışıldığını" söyledi.

Kaya, "Toplumsal bir gerginlik yaratılmaya çalışılıyor. Buna olumlu yaklaşmak elbette mümkün değildir. Yasaklar halkta aidiyet duygusunu zedeler ve insanlarda duygusal kopuşa yol açar" diye konuştu.

“Kürt meselesinde ‘güvenlikçi akıl’ yine alfabenin başına döndü”

Kürtçe yazıların silinmesinin hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyleyen Kaya, “Bu güvenlikçi politikaları merkeze alan, siyasi zeminin milliyetçi muhafazakar bir noktaya çevrilmesi, belli çevrelerde karşılık bulmasından dolayı sürdürülen bir politikadır. Bu uygulamaların devlete de, millete de bir faydası yok. 90’lı yıllardan bu yana Kürt meselesine dair bu kısır tartışmaları yaşıyoruz. Kürt meselesinde ‘güvenlikçi akıl’ yine alfabenin başına döndü” dedi.

“Aidiyet duygusunu artırıcı politikaların uygulanması gerekiyor”

 "Başta muhalefet partileri olmak üzere özellikle ülkeyi yönetenlerin makul bir akılla hareket etmesi gerektiğini" ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

“Geçmişte yaşanan kısır tartışmalar hatırlatılarak, bunun sadece ülkeye zaman ve para kaybettirmekten başka bir işe yaramadığını belirtmek gerekiyor. AK Parti’nin daha muhafazakar ve daha demokrat olduğu dönemlerde, yine barış sürecinin yaşandığı özgürlükçü dönemlerde atılan adımların kıymeti vurgulanarak, herkesin aklı selim olmaya davet edilmesi gerekiyor. Bu ülkede yaşayan herkesin aidiyet duygusunu artırıcı politikaların uygulanması gerekiyor. Herkesin farklılıklarıyla bu ülkede yaşayabileceğine inanması, buna dair politikaların geliştirilmesi ve adımların atılması gerekiyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli