DERSİM - 21'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali devam ediyor

Dersim (Rûdaw) – 3 Ağustos’ta başlayan 21'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali, ikinci gününde de devam ediyor. Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, festivalin bir yanının da yaşanan sorunları dile getirmek olduğunu söyledi.

Dersim’de “Madencilik Yağmasına Karşı Doğayı ve Yaşamı Savunuyoruz” şiarıyla 21'incisi düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali dün başladı. 6 Ağustos’a kadar sürecek olan festival, bazı müzik gruplarının yasaklanmasının gölgesi altında düzenleniyor.  

Festival Dersim merkez ile ilçelerde, çeşitli kültür ve edebiyat etkinliklerinin yanı sıra, doğa katliamı ile ülkedeki siyasi durumu konu alan çok sayıda panel, seminer gibi etkinlikler programda yer alıyor.

Öte yandan Türkiye’deki ekonomik krizin festivale katılımları olumsuz yönde etkilediği görüldü.

Festival, terminal yerinden Seyit Rıza heykeline kadar davul zurnalar eşliğinde yapılan belediye başkanı Fatih Maçoğlu, hazırlık komitesi, festival katımcıları ve sanatçıların da yer aldığı kalabalık bir grubun yürüyüşü ile star aldı.

Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı ve Ali haydar Gözlü, 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni yerinde takip ediyor.

"Festival, anti demokratik uygulamaların çok olduğu bir ortamda gerçekleşiyor"

Rûdaw’a konuşan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, bu festivalin bir öncekilerden farklı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu festivalin diğerlerinden çok farklı olduğunu söylemek doğru olmaz ama, anti demokratik uygulamaların çok olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Geçen yıl ve bu yıl özellikle içinden grupların, folklor ekibini çıkarılması bizim kabul edeceğimiz bir durum değil. Bu anti demokratik  uygulamaları doğru bulmuyoruz.  25 yıl boyunca 21'incisini yapacağımız festivaller sürerken emin olun bu kadar insanlar bu kadar zorlanmadı.

Ama bu yıl düşünün Türkiye'ye, dünyaya, tüm halka mal olmuş sanatçılar içinden çekiyorlar. İnsanların bu sanatçıları dinleme haklarını ellerinden alıyorlar.Ama yine de dönemsel açıdan şöyle, çok kötü bir dönem. Akbelen ve Cudide yangın. Yine maden firmalarına peşkeş çekmeler, yine süreç içerisinde bütün ülkede ekonomik krizin olması, bütün dünyada özgürlükler açısından insan haklarının baskılandığı bu süreçte, burada dostlarımızla birlikte olmak çok önemli bizim için.”

Festivalde bazı sorunlara da dikkat çekmek istediklerini belirterek Dersim Belediye Başkanı, “Dikkat çekiyoruz. Bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin sorunlarını, sıkıntılarını,  özgünlüklerini biliyoruz. Festivaller evet bir nevi eğlenmektir, neşelenmektir ama, diğer taraftan da ülkedeki genel sorunlara karşı buradan mizaci de olsa tepki gösterme durumudur” dedi.

"Festival, yaşamın kendisidir"

“Festivalin amacı kültür ve doğayla alakalıdır” diyen Maçoğlu, “Bugün Munzurlarda 30 bölge maden şirketlerinee satılıyor. Bugün bu coğrafyada birçok yerde baraj ve benzeri politikalar uygulanıyor. Bu insanların yerlerinden çıkarılması söz konusu. Aynı aynı zamanda bu ülkenin birçok yerinde benzer şeyler yaşanıyor. Gazeteciler, avukatlar alınıyor. Kimseye konuşma hakkı verilmediği bir yerde, burada bunları konuşmasak, dillendirmezsek emin olun bir tarafı eksik olur. Evet bir yanı eğlenmekti, sanattır, edebiyattır ve üretimdir. Ama diğer taraftan yaşamın kendisidir. Yani siyasettir, politikadır” ifadelerini kullandı.

Festivale yurt dışında yaşayan çok sayıda Dersimli de katıldı.

45 yıldır Almanya’da yaşayan Pülümürlü Yıldız Gül, “Her yaz geliriz. Ev de yaptık. Kökenimizi unutmayacağız. Emekliyiz şimdi. Kesin dönüş te olabilir. Biz kendi dilimizi asla unutmadık.  Çocuklarımızla da kendi dilimizle konuşuyoruz. Uzakta da olsak kökümüz burada” dedi.

Müslüm Gül ise festival hakkında şunları dile getirdi:

“Herşeyden önce insanlar özlemini çekiyor. Bir araya geliyorlar. Çeşitli etkinikler düzenleniyor. Kopuk olan ilişkiler daha da pekiştiriliyor. Bazı etkinliklerle insanlar bilinçleniyor.”

Birçok sanatçının sahne alacağı festival ilçelerdeki etkinlikliklerle birlikte opera sanatçısı Pervin Çakar'ın sahne almasıyla son bulacak. 

Tunceli Valiliği, 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programında yer alan Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Veradardz Folk Grubu’nun sahne almasına yasakladı.