TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – ‘Harita değişecek’

Haber Merkezi - AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinin beşincisi  dün akşam sona erdi. Yaklaşık 8 saat saat süren görüşmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görüşmelere ilişkin rapor sunulacak. İki liderin raporları inceledikten sonra bu hafta içi bir araya gelmesi bekleniyor.

 

Türkiye gazetesi, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamalarını, “CHP olmazsa MHP tercihimiz” başlığıyla manşetten duyurdu.

 

Haberde Arınç, kendi tercihinin azınlık hükümeti yerine güçlü bir hükümet kurulması olduğunu belirterek, CHP ile koalisyon görüşmelerinde başarı sağlanamaması durumunda rotalarını MHP'ye çevirip, kısa sürede hükümet kurabileceklerini söyledi.

 

Arınç, "Azınlık hükümeti kurulup bunun dışarıdan desteklenmesi çok özlenen çok arzulanan bir şey değildir. Partiler destek verirse böyle bir seçenek olabilir ama benim tercihim güçlü bir koalisyon hükümeti kurulması. Kurulamazsa genel başkanımız azınlık hükümeti kurayım destek verin diyecektir" diye konuştu.

 

Demirtaş: Misliyle iade ediyorum

 

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin HDP’ye yönelik, “Boğaz’da, yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP’ye veren şerefsizler” sözlerine verdiği yanıt, Hürriyet gazetesinin ilk sayfasında yer aldı.

 

Gazetenin “Demirtaş'tan Bahçeli'ye 'şerefsiz' yanıtı” başlıklı haberinde Demirtaş, “Seçmenimize küfür hakaret edene bin misliyle aynen iade ediyorum. Seçim öncesi hırsızdan hesap sorarız deyip, seçim sonrası hırsızın sarayında zevki sefa sürenler midir şerefli olanlar?” dedi.

 

Demirtaş, “HDP İstanbul'da üçüncü partidir. Bu Türkçe'yi doğru dürüst konuşamayan Türk milliyetçilerinden daha fazla oy almıştır. HDP İstanbul'un en fukara semtlerinden oy almıştır. Öyle üçüncü parti olmuştur. Elbette zenginler de HDP'ye oy vermiş olabilir. Hepsi bizim için çok saygındır. Seçmenimize küfür hakaret edene de bin misliyle de aynen iade ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Ziyaretin şifreleri

 

Takvim gazetesi ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu ay içinde ABD'ye gidebilirim" açıklamasını, bölgede yeni bir dönemin işareti olarak yorumladı.

 

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Henüz nihai kararımızı vermedik. Eğer Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılırsam Eylül de, katılmazsam bu ay içerisinde bir ABD seyahati sözkonusu olabilir”dedi. Türkiye ile ABD'nin İncirlik mutabakatının önemine dikkat çekilen haberde, şu ifadeler kullanıldı:

 

"Erdoğan’ın uzun süredir istediği 'tampon bölge' talebine ABD olumlu bakıyor. Türkiye için en büyük kazanımlardan birinin de Esad'ın gitmesi için Washington'ın sessiz kalmaması. Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmelerin yanısıra Beyaz Saray'ın özel temsilcisi John Allen'ın Türk muhataplarıyla yapacağı görüşmelerde, bölgenin yeniden şekilleneceği öğrenildi.”

 

 

HABER BAŞLIKLARI

 

Türkiye: CHP olmazsa MHP

Sabah: Polis tutuyor savcı salıyor

Yeni Şafak: HDP 50 kişi

Milliyet: Yeni komuta kademesi

Hürriyet: Demirtaş'tan Bahçeli'ye 'şerefsiz' yanıtı

Star: PKK çıkıp gitsin

Akşam: Çocukları feda ettiniz

Birgün: 90’lardan ne farkı var bunların?

Bugün: Kaosun nedeni erken seçim

Cumhuriyet: Bu ne pişkinlik

Taraf: Korkunç ihmal

Vatan: Gülerek uğurladı

Takvim: Harita değişecek

Evrensel: Emekçiye de savaş açtılar