200 AYDIN: Müdahaleye hayır, ‘çözüm’e devam!

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de “çözüm süreci”nin devam etmesi için biraraya gelen yaklaşık 200 aydın, yeni bir çağrıda bulundu.

Cezayir Lokantası’nda gerçekleşen toplantıda aydınlar adına basın açıklamasını Tatyos Bebek okudu. Savaş ihtimallerinin yeniden gündemde olduğu belirtilen açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, demografik yapının değişmesine izin vermeyiz diyerek Suriye’ye her an müdahalede bulunabileceğini açıkladı” denildi.

 

Suriye sınırındaki askeri hareket ile ilgili haberlerin gerginliği arttırdığına değinilen açıklama, şöyle devam etti:

 

“Öncelikle Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine net bir şekilde karşı çıktığımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Suriye’ye askeri müdahalenin IŞİD’e karşıymış süsü verilerek aslında PYD’ye, yani Rojava’da kurulan kantonal sisteme karşı yapılacağı açıktır. Bu tür bir askeri müdahale 2 yıldır çözüm sürecinde elde edilen tüm kazanımları ortadan kaldıracak, devlet bir kez daha Kürt halkına savaş ilan etmiş olacaktır.”

Türkiye’nin savaşa sokulmasından endişe edildiği dile getirilen açıklamada, “Bizler askeri müdahale değil, çözüm sürecinin yeniden başlamasını istiyoruz. Bu Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması açısından da en kolay yoldur. 7 Haziran seçimleri de göstermiştir ki milyonlarca insan barış istiyor. Çözüm sürecinin devam ettirilmesini istiyor” denildi.


Hükümete yakın isimlerden öğrendiklerini paylaşan siyasetçi Ufuk Uras ise, “Aslında Abdullah Öcalan’la fiili görüşme sürüyor. AK Parti’de isimlerini de bildiğimiz bazı vekillerin İmralı ile görüşmesi sürerken tek taraflı olarak HDP’ye görüşmelerin kapalı olması tam anlamıyla bir keyfiliktir” dedi. Uras, şöyle devam etti:

 

“Bildiğimiz kadarıyla dört görüşme olmuştur. Seçim sonuçları da göstermiştir ki HDP’nin bu denli güçlü olarak girdiği mecliste paypas edilerek adım atılması mümkün değildir.”