Eski Peşmerge İzmir'de simit satıyor

Erbil (Rûdaw) - Eski Peşmerge Mehmet Siraç Kaya, şimdi İzmir'de simit satıyor.

İzmir, Türkiye'de yüzbinlerce Kürt'ün yaşadığı şehirlerden biri. İzmir'deki Kürtler yaşamın her alanında kendilerine yer edinmişler ve İzmir'in günlük yaşamında oldukça aktifler.

Yüzbinlerce Kürte ev sahipliği yapan İzmir pek çok ilginç hikaye barındırıyır. Bu hikayelerden biri de eski Peşmerge Mehmet Siraç Kaya'ya ait.

Rûdaw muhabiri Şevket Herki, İzmir'de Mehmet Siraç Kaya'yı bulup kendisi ile konuştu.

Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler farklı zamanlarda Peşmerge olmuş ve Kürdistan Bölgesi’ndeki özgürlük mücadelesine katılmış.

"Kürdistan'ın bağımsızlığı hayalimizdir"

Mehmet Siraç Kaya da Peşmerge olarak Kürdistan Bölgesi'ne gidenlerden biri. Mehmet Siraç Kaya aslen Mardinli.

Kaya şu sıralar İzmir'de bir büfe önünde simit satarak geçimini sağlıyor ancak bir zamanlar bulunduğu Kürdistan Bölgesi’nin hala hayalinde olduğunu söylüyor.

Mehmet Siraç Kaya, İzmir Kürtleri arasında çok iyi tanınıyor ve Kürtler onu çok seviyor.

Kaya, 8 yıllık Peşmergeliğin ardından Mardin’e dönüyor, oradan da İzmir'e taşınıyor. Mehmet Siraç Kaya, Peşmergelik hayatını şöyle anlattı:

"Kak Mesud'u, Mam Celal'i, Şeyh İzzedin Hüseyin’i yakından tanıdım. Onları yakından tanıdığım için gurur duyuyorum. Kürdistan'ın dört parçasına hizmet etmiş olmaktan, dört parçayı da görmüş ve o parçalardaki Kürtlere hizmet etmiş olmaktan gurur duyuyorum."