Çağatay Kılıç: S-400 konusu Türkiye için kapandı

Haber Merkezi - Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, S-400 konusunun Türkiye için kapandığını  söyledi.

Akif Çağatay Kılıç, parlamentoda gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemini satın aldığını ve anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, "Bu konu bizim için kapanmıştır. Bu adımı attık. Bu, NATO ile işbirliğimizi veya bir NATO müttefiki olarak sorumluluklarımızı ve yükümlülüklerimizi ihlal ettiğimiz veya yerine getiremeyeceğimiz anlamına gelmez” diye konuştu.

Kılıç, "Türkiye, S-400 sistemini satın alarak güvenliği için bir adım atmış ve niyetini dünyaya ifade etmiştir" diye ekledi.

2017'de Türkiye, S-400 sistemini satın almak için Rusya ile anlaşma imzalamıştı. S-400'ler daha sonra teslim edildi ancak aktive edilmedi.
ABD'li yetkililer, S-400'lerin NATO sistemleriyle uyumsuz olduğunu ve güvenlik açığı yaratacağını belirterek sistemin kullanılmamasını talep ediyor.

Washington 2019'da, S-400 sistemini satın aldığı için Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

Türkiye ise, S-400'lerin NATO sistemlerine entegre edilmeyeceğini ve ittifak için herhangi bir tehdit oluşturmadığı tezini işliyor.