TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 4 Nisan Çarşamba

04-04-2018
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 4 Nisan Çarşamba
A+ A-
Yeni Şafak: Oyunun kuralları değişiyor

Ankara’da tarihi gün. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin 60 yıllık rüyası olan Akkuyu Nükleer Santrali ile birlikte küresel denklem ve dengeleri değiştirecek güç birliğinin temelini attı. İki ülke arasında savunma ve ticarette stratejik ittifakın önü açıldı.

Türkiye’nin 1957 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nu ‘kurucu üye’ sıfatıyla hayata geçirmesinden bu yana dönem dönem defalarca gündeme gelen ancak bir türlü başarılamayan ‘nükleer enerji’ için dev bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’in Gülnar ilçesi sahilinde yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temelini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le birlikte attı. Akkuyu’daki ilk harcın atılması törenine video konferans yöntemiyle Ankara’daki Beştepe Külliyesi’nden katılan iki lider, 4 bin 800 megavatlık kurulu güce sahip olacak tesisin ilk fazının Cumhuriyet’in 100. yılı 2023’te hazır olacağını vurguladı.

Törende konuşan Erdoğan, “Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Değerli dostum Putin ile birlikte temeli atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Heyecanımıza ortak oldukları için şükranlarımı sunuyorum. Sürdürülebilir enerjiye sahip olacağımız bir gelecek için, nükleer enerji planlarımız arasında önemli yer tutuyor. NGS’nin 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacaktır. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’ncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız” dedi.

Star: Enerjik devrim

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini attı. 2023’te ilk reaktörü devreye alınacak santral, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak.

Türkiye’nin 63 yıllık nükleer santral hayalinde tarihi adım dün 20 milyar dolarlık yatırımla geldi. Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükler Santrali’nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki resmi karşılama töreninin ardından iki lider video konferans yöntemiyle Akkuyu’daki tören alanına bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanındaki Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan butona basmasını istedi. Ankara ile eşzamanlı olarak butona basılmasıyla, projenin ilk harcı döküldü. Santralin 29 Ekim 2023 yılında devreye girmesi bekleniyor. Türkiye’yi nükleer teknoloji ile de tanıştıracak olan törende konuşan Erdoğan, konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başladı. Erdoğan, Putin’e ve heyet üyelerine “Hoşgeldiniz” dedi.   “Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” diyerek 2023’te devreye girecek santralin Cumhuriyet’in 100. yılını tarihi bir eserle taçlandıracağını söyledi. 

Akşam: Hedef 2023 Türkiye Nükleer güç!

Türkiye’nin 60 yıllık nükleer hayalinde dün tarihi bir adım atıldı. Temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı törenle atılan Akkuyu NGS, Türkiye’nin gücüne güç katacak, enerjide ‘süper güç’ olmasını sağlayacak.

Türkiye’nin gücüne güç katacak 60 yıllık hayalinde dün tarihi bir adım atıldı. Türkiye’nin ilk nükleer güç santralı olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın temeli, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de katıldığı törenle atıldı. Bu kapsamda Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Mersin’in Gülnar İlçesi’ndeki inşaat alanına video konferans yoluyla bağlanıldı. Ve böylece dev proje için ilk harç döküldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına, gerekse Rusya’yla enerji işbirliği adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Burada değerli dostum Putin’le birlikte temeli atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum” dedi.

Erdoğan konuşmasında, “Ayrıca Rusya Federasyonu’yla birlikte birçok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. TürkAkım Doğalgaz Hattı ve Akkuyu Nükleer Güç Santralı bunlardan bazılarıdır. Enerji sektörümüzün her alanında yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. Sürdürülebilir enerjiye sahip olacağımız bir gelecek için, nükleer enerji planlarımız arasında önemli yer tutuyor” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet: FETÖ özeleştirisi

Büyükelçi Erdmann, Almanya’nın uzun yıllar PKK’nin Türkiye açısından nasıl bir tehdit olduğunu anlayamadığını, 15 Temmuz darbe girişimini ve Gülen hareketi faaliyetlerini de algılamakta sorun yaşadığını söyleyerek “özeleştiri”de bulunduklarını söyledi.

Berlin-Ankara hattında diyaloğu güçlendirme yönünde çabalar artıyor. Almanya, Türkiye’nin PKK, FETÖ konularındaki hassasiyetine karşı siyasetini gözden geçirdiği mesajı veriyor.

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann dün gazetemize yaptığı nezaket, destek ziyaretinde tansiyonun yükseldiği Ankara ile ilişkilerde Almanya’nın daha yapıcı siyaset izlediği bir döneme girildiği vurgusu yaptı. Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Almanya ile Türkiye arasında, AB-Türkiye ilişkileri, PKK ve DHKP-C’nin Almanya’daki faaliyetleri, Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları gibi sorunlu başlıklar bulunuyor. Erdmann, Almanya’nın uzun yıllar PKK’nin Türkiye açısından nasıl bir tehdit olduğunu anlayamadığını, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen hareketi faaliyetlerini de algılamakta sorun yaşadığını söyleyerek “özeleştiride” bulunduklarını belirtti. “Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditler karşısında bizim tepkimiz çok zayıf oldu” diyen Büyükelçi, iki ülke arasında diyalog kapılarının son dönemde daha fazla açıldığına işaret etti.

Birgün: Cahiller yüzünden salgınlar kapıda

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, aşı karşıtlarının toplum sağlığını tehlikeye attığını vurgulayarak “Aşı oranları düştüğünde kızamık, difteri, boğmaca, tetanos salgınları başlar” uyarısında bulundu

Türkiye’de son 7 yılda çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 183’ten 23 bine çıktı. Kızamık vakalarındaki artış ile gözler yeniden salgın hastalık riskine çevrildi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Çocukların önemli kısmını aşılamazsak, kızamık, difteri, boğmaca, tetanos salgınları başlar ve bu hastalıklar çocuklarda ölümle sonuçlanır” diye uyardı.

Aşıların halk sağlığı açısından çok önemli buluşların önüne geçerek birinci sırada yer aldığına vurgu yapan Azap, şunları söyledi:



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli