5 kişinin öldüğü zırhlı araç kazasında dosya ATK'ye gönderilecek

04-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Fikri Demirbaş Trafik Kazası Zırhlı Araç
A+ A-

Haber Merkezi - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde aynı aileden 5 kişinin öldüğü zırhlı araç kazası nedeniyle İçişleri Bakanlığının 250 bin euro tazminat istediği davada, kusur oranın belirlenmesi için dosyanın Adli Tıp Kurumuna (ATK) gönderilmesine karar verildi.

Diyarbakır- Bingöl karayolunun Lice ilçesi Fis Ovası mevkiinde 19 Haziran 2017'de meydana gelen kazada, Fikri Demirbaş yönetimindeki 21 DH 918 plakalı sivil otomobil, karşı yönde zırhlı polis aracı ile çarpıştı.

Kazada, otomobil sürücüsü Fikri Demirbaş (53) ile araçta bulunan annesi Zeynep Demirbaş (76), Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64) ve Abdulhamit Dağtaş (63) yaşamını yitirdi, zırhlı araçta bulunan 5 özel harekat polisi de hafif yaralandı.

Kazanın ardından Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, gözaltına alınan zırhlı araç sürücüsü polis daha sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Lice Asliye Hukuk Mahkemesi ise, yaşamını yitiren sürücü Fikri Demirbaş'ı olaydaki; “dikkatsizliği, tedbirsizliği ve kurallara aykırı davranışı gerekçesi ile asli kusurlu” buldu.

Davanın ardından İçişleri Bakanlığı, Fikri Demirbaş’ın varislerinden zırhlı araçta meydana gelen maddi hasar nedeniyle “uğradığı zararın” tazmini karşılığında 250 bin Euro (2 milyon 669 bin 487,14 TL) ödemeleri için 2019 yılında ailenin tüm fertlerine ihtarname göndermişti.

Bakanlık, ailenin parayı ödemediği gerekçesiyle Diyarbakır 3’üncü Sulh Hukuk Hakimliğine bir dilekçeyle başvurarak tazminat davasının açılmasını talep etmişti.

Duruşmayı 4 Nisan'a erteledi

Tigris Haber’den Salih Yeşil’in haberine göre, Diyarbakır 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi görülen davanın 5'inci duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı, kusur oranlarının belirmesi için yeni bir raporun tanzim edilmesini talep ederek, dosyanın rapor hazırlanması için Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesine gönderilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı, dosyadaki diğer eksik evrakların ise tamamlanmasını talep etti.

Demirbaş ailesinin avukatı Welat Bozhan ve İçişleri Bakanlığının avukatı Server Uygur Koyuncu da dosyadaki eksik hususlarının giderilmesini istedi.

Mahkeme dosyanın Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi talebini kabul ederek, Adli Tıp Kurumunun raporu hazırlaması için müzekkere yazılmasına karar vererek, duruşmayı 4 Nisan'a erteledi.

“Hiç Allah'tan korkmuyor musunuz?”

Önceki yıl Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a konuşan Fikri Demirbaş’ın eşi Halime Demirbaş, “Hiç Allah'tan korkmuyor musunuz? Peygamberden utanmıyor musunuz? Şimdi diyorlar ki bu kadar para vermek zorundasınız. Nereden getireyim bu parayı? Hem ezip geçtiler hem de bizden bu parayı istiyorlar. Neymiş, panzerlerde sıyırık olmuş" demişti.

Sürücü Fikri Demirbaş, 7 kız ve bir erkek çocuk babasıydı. Üç kızı şu an evli. Ancak bakanlık çocukların evlerine de tebligat göndererek belirlenen miktarı ödemelerini istemişti.

Ailenin avukatları ise, Jandarmanın trafik kazasına ilişkin hazırladığı “kaza tespit tutanağı”nın gerçeğe aykırı bir şekilde ve polislerin beyanları doğrultusunda hazırlandığını savunuyor.

Rûdaw’a konuşan ailenin avukatı Welat Bozhan, “Olay yeri jandarmanın sınırları içinde kaldığı için kaza raporunu onlar tutmuş. Bu rapordan başka bir kanıt yok. Elbette kafamızda sorular var. Bu konuda mahkemeye itirazda bulunduk. Vicdanlı hareket edersek, müvekkilimin hatasının yüzde yüz olduğuna asla inanmıyorum” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli