Baro Başkanı: ‘Makul şüphe’ istismara açık

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Türkiye Parlamentosu’nun dün onayladığı yargı paketinde yer alan “makul şüphe”nin istismara açık olduğunu söyledi. 


Parlamentoda dün kabul edilen pakete göre, “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda” ev ve işyeri araması ile teknik takipte “somut delil” yerine “makul şüphe” yeterli sayılacak. 


Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “makul şüphe”de, işlemi yapacak kişinin eğitim durumu, ideolojik bakışı, kültürel durumu gibi kriterlerin şüpheyi doğurabileceğini söyledi. 


KCK operasyonlarında da “makul şüphe”nin uygulandığını hatırlatan Elçi, “Bu kriter ile Türkiye’de binlerce insanın telefonları dinlendi. Ortam dinlemesi dinlemeler yapıldı. İnsanlar yürürken, evlerinde, mutfaklarında dinlendiler ve bunlar örgütsel faaliyet sayıldı” dedi. 


“Makul şüphe” düzenlemesinin istismara açık bir düzenleme olduğunu kaydeden Elçi, konu ile ilgili endişelerini Başbakan Davutoğlu’na illetiklerini dile getirdi.


Hükümetin Kobani olaylarından sonra “kamu güvenliğini tesis” için bu tür düzenlemeler yaptığını belirten Elçi şunları kaydetti:


“Kobani olayları kötü sonuçları olan, onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan olaylardı. Ama güvenlik görevlilerinin bu olaylara müdahale etmemesi, yasal yetkilerinden kaynaklanmadı. Hükümet yasadışı olaylarla mücadele etmek istiyorsa, var olan düzenlemeler yeterlidir. Polisin yetkileri yeterince var.”