İstanbul (Rûdaw) - Kürt yayınevleri, 41'incisi düzenlenen Türkiye'nin en büyük kitap fuarlarından İstanbul Uluslararası Kitap Fuarına yüksek maliyetlerden dolayı katılamıyor.
2 Kasım'da başlayan 41. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı 10 Kasım’a kadar devam edecek.
Bine yakın yayınevinin kitaplarını sergilediği fuara yalnızca bir Kürt yayınevi katılıyor. Çok sayıda Kürt yayınevi yüksek maliyetlerden dolayı fuara katılamadı.
Hem Kürtçe kitapların satışlarının düşük olması hem de ekonomik maliyetlerin yüksek olması Kürt yayınevlerinin fuara katılımını etkiliyor.
Fuara bu yıl onlarca Kürt yayınevinden sadece Nûbihar Yayınevi katıldı.
Avesta, Aram, Lis, Peywend, Sitav ve Dara gibi yayınevleri maliyetlerin yüksek olması gerekçesiyle fuara katılamadı.
"Herkesi kitap fuarına bekliyoruz"
Fuarın organizatörü ve YKY Yapı Kredi Yayınları Yayın Yönetmeni Yakup Yılmaz şunları dile getirdi:
"Bizim öncelikli amacımız kitaplarımızı okurlarımızla buluşturmak. Kültür hizmeti yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar okurlarımıza her türlü yardımcı olmaya çalışıyoruz. Herkesi kitap fuarına bekliyoruz.”
Kitapsever İzzeddin Demir kitap fuarlarının çok iyi bir etkinlik olduğunu ancak, Kürtçe kitaplar bulamadıklarını söyledi.
450 etkinlik düzenlenecek
TÜYAP Fuarcılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle bu yıl “Çocukluk Şenliktir” temasıyla düzenlenen 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına ilk gün ilgi yüksek oldu. Beylikdüzü’ndeki fuar alanına yüzlerce kişi katıldı.
Fuara bin yayınevi, vakıf ve sivil toplum örgütleri ile yüzlerce yazar katıldı. 9 günlük fuarda 450 programda imza günleri, söyleşi, kültür ve sanat atölyeleri düzenleniyor.
"Amacımız yayınevi emekçileri örgütlemek"
Fuarda stand açan DİSK Basın-İş Başkanı Turgut Dedeoğlu ise maçlarına ilişkin şunları söyledi:
“Buradaki yayınevi emekçileri arkadaşlarımızın haklarını bildiriler dağıtarak, onlara anlatalım. Onları bu baskıya karşı, sömürüye karşı örgütlenmeye çağıralım, davet edelim. Onlara haklarını hukuklarını öğretmeye çalışalım. Derdimiz buydu.”
Fuar ekonomik krizin gölgesinde düzenleniyor. Krizin en çok etkilediği yayınevleri ise Kürt yayınevleri.
Nûbihar Yayınevi Genel Yayın Yönetmen Süleyman Çevik "Kitap fuarında Kürt yayınevlerinin de temsil edilmesini istiyoruz. Fuar reklam, tanıtım ve moral açısından güzel. Fuara gelen insanlar Kürtçe yayınevlerini ve kitaplarını görmekten mutlu oluyorlar. Gerçekten fuarlara katılmak çok masraf gerektiriyor” dedi.
"Fuarda Kürtçe kitap basan yayınevi yok"
Fuarı ziyaret eden dengbêj Muhammed Serhedi Kürtçe kitap basan yayınevlerinin
Muhammed Serhedi "Türkiye'de 40-50 milyon Kürt yaşıyor ama burada sadece bir tane Kürtçe kitap basan yayınevi var. Aslında bu hem bizim hem de sistemin eksikliğidir" şeklinde konuştu.
İsmail Beşikçi Vakfı da Kürtçe ve Türkçe kitaplarıyla İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’ndaki yerini aldı.. Sosyolog İsmail Beşikci hayranları için kitaplarını imzalayacak.
"Kürt yayınevleri ekonomik açıdan büyük sıkıntı içerisinde"
İsmail Beşikçi Vakfı Başkanı İbrahim Gürbüz, “Maalesef Kürt yayınevleri ekonomik açıdan büyük sıkıntı içerisinde. İstanbul'da 5 milyon Kürt yaşıyor ama Kürtçe yayınevlerinin sayısı çok az" değerlendirmesinde bulundu.
Kürtçe’nin resmi eğitim dili olmaması Kürtçe kitap okuyanların sayısını olumsuz yönde etkiliyor. Kürtçe kitapların satışlarının düşük olması ve basım maliyetinin yüksek olması nedeniyle Kürt yayınevleri büyük ekonomik sıkıntılarla boğuşmak durumunda kalıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın