DEM Parti: Türkiye, Ezidilere yönelik katliamı soykırım olarak tanımalı

 Haber Merkezi – DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla Ezidi Soykırımı’na dair yayımlanan mesajda, “Ezidi halkının maruz kaldığı katliam, başta ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok devlet tarafından soykırım olarak tanınmıştır. Türkiye de Ezidilere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanımalı ve yıllardır Şengal’e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir” denildi.

DEM Parti, Ezidi Soykırımı’nın onuncu yıldönümüne ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlık tarihi boyunca çeşitli halklar ve inançlar soykırıma maruz bırakılmış, zorla yerlerinden edilmiş ve asimilasyona uğramıştır. Ezidi halkı da katliamlara en fazla maruz kalmış halklardan biridir.

3 Ağustos 2014’te IŞİD çeteleri tarafından Şengal’de 5 binden fazla Ezidi katledilmiş, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce Ezidi kaçırılmıştır.

Katliamın üzerinden on yıl geçmiş olmasına rağmen bini aşkın Ezidi çocuk halen kayıptır.

Tarihleri boyunca 73 fermana maruz kalan Ezidiler için bu katliam ‘74’üncü Ferman’dır.

Ezidi halkının maruz kaldığı katliam, başta ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok devlet tarafından soykırım olarak tanınmıştır.

Türkiye de Ezidilere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanımalı ve yıllardır Şengal’e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir.

Yerlerinden göçertilmiş Ezidilerin topraklarına dönmesi ve halen IŞİD çetelerinin elinde olan Ezidilerin özgürleşmesi için adımlar atmalıdır.

Ezidi halkı, maruz kaldığı onca baskı, zulüm, göç ve katliamlara karşı direnerek kendi inancını, kültürünü ve varlığını korumuştur.

3 Ağustos Ezidi Soykırımının 10’uncu yıldönümü vesilesiyle Ezidi halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.”