Şemdinli’de koruma altında olan ‘Lekeli Semender’ görüldü

03-07-2024
Şevket Herki
Etiketler Şemdinli Lekeli Semender Hakkari Doğa Keşif
A+ A-

Haber Merkezi - Şemdinli’de nesli tükenmekte olan “lekeli semender” görüldü.

Hakkari Şemdinli ilçesi Dêman köyünde (Çatalca) doğa yürüyüşü yapan Mehmet Reşît Eren isimli vatandaş nesli tükenmekte olan Lekeli Semender’le (Xerxecûk) karşılaştı. Koruma altında bulunan türler arasında yer alan Lekeli Semender (Salamandra infraimmaculata), siyah renkli, üzerinde sarı benekler bulunan, boyu 10-15 santimetre arasında değişen endemik bir türdür.

Nadir karşılaşılan Lekeli Semender’in fotoğrafını çekmeyi başaran Mehmet Reşit Eren isimli vatandaş daha önce bir belgeselde bu türden nesli tükenen tür olarak söz edildiğini ve semenderin ilgisini çektiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Eren, “Hasrova köyünden Dêman köyüne gezmeye gelmiştim. Köye yakın bir yerde bir su birikintisi içerisinde daha önce gördüklerimden farklı bir canlı gördüm, iyice yaklaşıp fotoğrafını çektim sonra bunun nesli tükenmekte olan bir tür semender olduğunu gördüm. Daha önce belgeselde görmüştüm. Çok kıymetli bir tür, semenderi tutup baktım sonra tekrar suya bıraktı” dedi.

Özellikle Şemdinli, Yüksekova ve çevresi endemik türlerin hala bulunabildiği nadir bölgeler arasında gösteriliyor. Bölgede daha önce de nesli tükenen gergedan böceği bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli