Sosyal medya yasası: 'Tabuta son çivi çakılmış olur'

03-06-2022
Ömer Sönmez
Etiketler Sosyal Medya Yasası Veysel Ok MLSA Yusuf Kanlı Gazeteciler Cemiyeti
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Tartışmaların odağındaki sosyal medya yasasına ilişkin fikir belirten gazetecilik kurum ve örgütleri, yasanın sansür ve otosansür getireceği inancında.

"Sosyal medya yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’in ilk imzacısı olduğu teklif, 40 maddeden oluşuyor ve teklifin 28 maddesi internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını düzenliyor.

İktidarın ‘yalan haber ve dezenformasyonla mücadele’, muhalefetin ise ‘muhalefeti susturma’ ve ‘sansür torba yasası’ olarak nitelendirdiği yasa yoğun tartışmaların odağında.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, yasaya ilişkin “Bu yasa bir sansür ve engelleme yasası olmayacak. Bizim bir tezimiz var. Almanya’da ne varsa Türkiye’de de o olacak. Biz TBMM olarak Avrupa ve dünya örneklerine bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik örgütleri ise yasanın sansür ve otosansür getireceği, seçim öncesi hükümetin sosyal medya ve internet gazeteciliğini hedeflediği görüşünde.

“Bu, seçime giderken muhalif medyayı susturma operasyonudur”

Konuya ilişkin Rûdaw’a görüş veren Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı şöyle konuştu:

“Fazla cezalandırıcı ve korkutucu bir yasa. Ya sansür yapıyor ya da otosansürü zorluyor.

Bu bir seçim kanunudur. Seçime giderken Türkiye’de muhalif medyayı ve basını susturma operasyonudur. Diyelim ki 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek, neden şu an 10 günde geçirmeye çalışıyorsunuz.”

29. madde: Tartışmanın odağındaki madde

Gazetecilik kurumları en fazla 29’uncu maddeye yönelik bir itiraz yükseltiyor.

Maddeye göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis" cezasıyla cezalandırılacak. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.

“Gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün tabutuna son çivi çakılmış olur”

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok ise yasaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Bu yasa çıkarsa Türkiye’de bilginin yaygınlaşmasının, gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün tabutuna son çivi çakılmış olur. Niye diye sorarsanız; Türkiye’de alışkın olmadığımız sadece Rusya ve Çin gibi otoriter ülkelerde olan bir kavram Türk Ceza Kurumu’na girecek.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli