AK Parti’den Metina, Zap, Avaşin operasyonu açıklaması

Haber Merkezi - AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde düzenlediği kara operasyonlarına yönelik eleştiriler hakkında “bir retorikten öteye geçmiyor” açıklamasını yaptı.

Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan 2021 tarihinden beri Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adlı kara operasyonuna değinen Çelik, “PKK’ye yönelik operasyonlarda yeni bir aşamaya geçildiğini” söyledi.

Bu bölgelerde devam eden operasyonlara yönelik eleştirilerin “bir retorikten öteye geçmediğini” belirten Çelik, “Terör örgütü sivillerin hedef alındığına, kaynağı belli olmayan odaklar da tarihi eserlerin hedef alındığına dair propaganda yapıyor” dedi.

Irak'ın egemenliği konusunda da eleştirilerde bulunulduğunu anımsatan Çelik, şöyle devam etti:

"PKK terör örgütünün orada bulunması Irak Anayasası'na da Irak'ın egemenliğine de aykırıdır. Keşke Irak bunları oradan çıkarabilseydi o zaman bu operasyonları yapmaya gerek kalmayacaktı. Türkiye, dost ve kardeş ülke olan Irak'ın toprak bütünlüğünü önemsemektedir. Fakat o topraklardan ülkemize dönük olarak yöneltilen terör saldırılarına da cevap vermek gibi meşru bir hakkımız vardır. Uluslararası hukuktan ve uluslararası anlaşmalardan doğan bir haktır bu. Dolayısıyla hem Irak'ın egemenliğine saygı temelinde hem de kendi milli güvenliğimizi sağlama temelinde bu operasyonlar aynı şekilde sürecektir."

Alman medyası BBC’nin haberi

Alman televizyon kanallarında ve BBC'de, çeşitli atıkların Adana-Çukurova bölgesine döküldüğü, Avrupa'nın çöpünün bu alana yığıldığı şeklinde yayınlar yapıldığını hatırlatan Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un harekete geçtiğini ve konuyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Çelik, Bakanlığın gönderdiği ekiplerle 26 işletme hakkında men kararı verildiğini, bu işletmelere 7 milyon lira ceza kesildiğini kaydetti.

Göçmenler, Mısır ve Libya

Düzensiz göçmenlerle ilgili "geri itme" vakalarına ilişkin de konuşan Ömer Çelik, AB Sınır Koruma Ajansının (Frontex), Ege'de ve Akdeniz'deki ölümlerden sorumlu olduğunu defalarca dile getirdiklerini aktardı.

Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda 29 Nisan'da yapılan oylamayla geri itmelerdeki rolü ve kayıt dışı lobilerle iş birliği çerçevesinde Frontex'in bütçesine onay verilmediğini ifade etti.

Ak Parti Sözcüsü Çelik, Türk heyetlerinin Libya ve Mısır ziyaretlerine ilişkin sorulan bir soruyu da, şöyle cevaplandırdı:

“Senkronize olarak düşünmemek lazım, iki ayrı konu. Libya ile ilgili yürüyen işler var ve kritik aşamalar geçiliyor. Mısır'la ise aramızdaki meseleleri konuşmak ile ilgili yeni mekanizmalar oluşturmaya çalışıyoruz."