Eşbaşkanlığa kapatma!

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de, Mardin Süryani Birliği Derneği tüzüğünde “eşbaşkanlık” ve isminde “birlik” ifadesi geçtiği için kapatıldı.

 

Mardin’deki Süryaniler 2002 yılında Türkiye’nin ilk Süryani platformunu yaşama geçirerek Mardin Süryani Birliği Platformu’nu kurdular. Platform geçen yıl dernekleşerek Mardin Süryani Birliği Derneği adı altında yasal statü kazandı.

 

Mardin Valiliği ise kurulmasından kısa bir süre sonra dernek hakkında kapatma davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

 

Açılan kapatma davasının davanamesinde derneği tüzüğünde birden fazla alanda faaliyet göstermesi, derneğin isminde “birlik” kelimesinin yer alması ve eşbaşkanlık sistemini uygulaması gibi nedenlerden dolayı kapatılması istendi.

 

Midyat 2’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada derneğin feshedilmesine karar verildi.

 

Rûdaw’a konuşan kapatılan derneğin başkanı Yuhanna Aktaş, Türkiye’de ilk defa bir Süryani derneğinin kapatıldığını belirterek, kararın “Süryani soykırımının” 100’üncü yılına denk gelmesine dikkat çekti.

 

Aktaş, dernek hakkında açılan kapatma davasından tesadüfen haberleri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Duruşma günü bile verildi. Duruşmaya gittiğimizde hakime ‘tebligat bile yapılmadı. Savunmamızı hazırlamamız için süre tanıyın’ dedim. Ama hakim ‘buraya geldiğinize göre tebligat yapılmış sayılır. Savunmanızı yapın’ dedi. Ardından da dernek kapatıldı. Anladığım kadarıyla bir yerlerden talimat gelmişti ve dernek zaten kapatılacaktı.”

 

Kararın siyasi bir karar olduğunu iddia eden Aktaş, şöyle dedi:

 

“Kararla birlikte Asuri- Süryani örgütlenme hakkının önü kesiliyor. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte biz özellikle yurtdışındaki Süryaniler’in geri dönmesi için Türkiye’nin demokratikleştiğini ve sivilleştiğini anlatmaya çalışıyoruz. Şimdi diyecek bir şey bulamıyoruz.”

 

Kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını kaydeden Aktaş, “Sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Buralardan ne karar çıkar bilemiyorum ama karar sanki talimatla verildiği için Türkiye’deki Süryanilerde tedirginlik başladı” dedi.