ADIYAMAN - İsias Oteli davası başladı

03-01-2024
Etiketler Adıyaman Deprem İsias Oteli Dava Kuzey Kıbrıs
A+ A-

Haber Merkezi - Adıyaman'da, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin 5'i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar arasında otelin sahibi de bulunuyor.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonda görülen duruşmaya, sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı.

Duruşma sanıkların kimlik tespitiyle başladı.

Kuzey Kıbrıs’tan sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği otele ilişkin duruşma nedeniyle adliyede geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşmaya, Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ünal Üstel, yaşamını yitiren sporcuların aileleri ile taraf avukatları katıldı.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Üstel, adliye önündeki gazetecilere, depremlerde hayatını kaybeden 50 bin kişinin arasında Kuzey Kıbrıs vatandaşları ve "şampiyon meleklerin" de bulunduğunu söyledi.

“Dava sonuçlanana kadar Adıyaman'da kalacağız”

Acılarının büyük olduğunu ifade eden ve 100 kişilik heyetle Adıyaman'a gediklilerini ifade eden Üstel, şunları kaydetti:

"İsias davası bizim de davamızdır. Biz Türkiye Cumhuriyetinin yüce Türk adaletine güveniyoruz. Kanunlar çerçevesinde yargılama sürecinde suçluların alacakları cezalar diğer davalarda emsal olacaktır. Bundan dolayı önemlidir. O yüzden acılarımız büyüktür ve paylaşıyoruz. Dava sonuçlanana kadar Adıyaman'da kalacağız. Adaletin tecelli edeceğine inancım tamdır."

“Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır”

Şampiyon Melekler Derneği Başkanı Ruşen Karakaya ise amaçlarının sadece İsias Oteli'ne ilişkin davada sanıkların cezalandırması olmadığını vurguladı.

Tüm depremzedeler için Adıyaman'da bulunduklarını aktaran Ruşen, “İsias Oteli'ni yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır" dedi.

Şarkıcı Haluk Levent de yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanında olmaya gayret edeceğini dile getirerek, davanın takipçisi olacağını aktardı.

1991’de apartman olarak inşa edildi sonradan kaçak kat eklendi

İddianamede yer alan raporda, binanın 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği ancak sonradan ruhsatsız kaçak kat eklendiği ve binanın inşaatında deniz kumu kullanıldığının tespit edildiği belirtiliyor.

DW’nin geçtiği habere göre raporda, betonun kalitesinin bariz bir şekilde düşük ve demir kalınlığının da standardın çok altında olduğuna işaret ediliyor.

Yapıya ilişkin zemin etüdünün yapılmadığı, binanın ilk olarak 1991 yılında apartman olarak tasarlandığı ancak ruhsat çıkartılarak daha sonra otele çevrildiği vurgulanıyor.

Dokuz kat olarak inşa edilen yapıya 2016 yılında ruhsat alınmadan bir kat daha eklendiğine dikkat çekilirken, binanın zemin raporu, statik hesap ve statik projesinin de bulunmadığı belirtiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli