Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2020’de 300 kadın öldürüldü

03-01-2021
Rûdaw
Etiketler Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Cinayet Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020'ye ilişkin verileri açıkladı. 97 kadın nikahlı eşi, 54’ü birlikte olduğu erkek, 21’i eski eşi, 18’i oğlu, 17’si babası tarafından öldürüldü. Kadınların yüzde 60’ı evlerinde öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri hakkındaki 2020 Raporu'nu açıkladı.

Rapora göre Türkiye'de yıl boyunca 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bu yıl 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Raporda, “İçişleri Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerine dair gerçekleri açıklamak yerine neredeyse her ay manipülatif açıklamalarda bulundu. Verileri çarpıtma, gerçekleri açıkla dedik. Kadın cinayetlerini durdurmak için 12 ay yeter dedik. Atılması gereken adımların hepsini tek tek açıkladık” denildi.

Raporda, pandemi nedeniyle herkesin evde kalması gerektiği bu süreçte, koşulların kadınlar için zorlukları da ortaya çıkardığı vurgulandı.

Bütün zorluklara rağmen kadın mücadelesinin daha ileri taşındığı kaydedilen raporda, “Mücadelemizle İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi tartışmaya açmaya çalışan hükümet geri adım attı. Sadece geri adım atmak yetmez diyerek, İstanbul Sözleşmesi'ni tamı tamına uygulatacağız diyerek mücadelemize devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kadınları kim öldürdü?

2020 yılında öldürülen 300 kadının 97'si evli olduğu erkek, 54'ü birlikte olduğu erkek, 38'i tanıdık birisi, 21'i eskiden evli olduğu erkek, 18'i oğlu, 17'si babası, 16'sı akraba, 8'i eskiden birlikte olduğu erkek, 5'i kardeşi, 3'ü tanımadığı birisi tarafından öldürüldü. 23 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

Çoğunluğu kendi evinde öldürüldü

Rapora göre, kadınların 181'i evinde, 48'i sokak ortasında, 15'i işyerinde, 14'ü de arazide, 11'i arabada, 5'i otelde, 4'ü ıssız bir yerde, 1'i odun deposunda, 1'i kuaförde öldürüldü. 20'sinin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Yüzde 60'ı evlerinde öldürüldü.

En çok ölüm ateşli silahlarla

170'i ateşli silahlarla, 83'ü kesici aletle, 26'sı boğularak, 10'u darp edilerek, 2'si yakılarak, 1'i kimyasal madde ile, 1'i de yüksekten düşülerek öldürüldü.

2020 yılında öldürülen kadınların 263'ünün koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; yalnızca 23 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu, 45 kadının polis şikayeti, boşanma aşamasında olduğu biliniyor.

TÜİK verileri gerçekleri yansıtmıyor

Kadınların çalışma durumlarının önemli bir belirleyici olduğu belirtilen raporda şu değerlendirme yapıldı:

“Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul' kadınların sayısı bir önceki yıla göre 1 milyon 348 bin azaldı. Böylece TÜİK'e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Eylül 2020’de 10 milyon 056 bin oldu. TÜİK'in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 45'i bir işyerinde çalışıyor ve 247 kadının çalışma durumu bilinememektedir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli