HDK’den CPT’nin İmralı ziyareti nedeniyle açıklama

02-12-2022
Rûdaw
Etiketler İmralı CPT HDK Abdullah Öcalan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İmralı Adası’nda tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Eylül 2022 tarihinde kendisini ziyarete giden CPT heyeti ile görüşmeye çıkmadığı haberi üzerine basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı'ya gerçekleştirdiği ziyaret hakkında açıklama yapması gerektiği belirtilerek, “CPT’nin yetki alanında bulunan İmralı Adasına yapmış olduğu ziyarete dair bilgilendirme yapması kuruluş değerlerinin ve bağlı olduğu uluslararası hukukun gereğidir” denildi.

Öcalan’ın avukatlarının bağlı bulunduğu Asrın Hukuk Bürosu, geçtiğimiz günlerde, Abdullah Öcalan'ın kendisini ziyarete giden CPT heyeti ile görüşmeye çıkmadığı yönünde duyum aldıklarını belirterek kamuoyuna bir basın açıklaması yapmıştı.

Bugün de bir HDK heyeti İstanbul’da açıklama yaparak, Öcalan’ın 3 yıldır avukatları ile görüştürülmediğini hatırlattı ve CPT’yi duyumu alınan İmralı ziyareti hakkında açıklama yapmaya davet etti. Açıklamada özetle şöyle denildi:

“Dış dünyadan tamamen soyutlandı”

“Ağır tecrit koşulları altında tutulmakta olan Sn. Öcalan’dan iki yıla yakın bir süredir tüm çaba ve girişimlere rağmen hiç bir şekilde haber bile alınamamaktadır. Sn. Abdullah Öcalan avukatlarıyla görüşme hakkından tam üç yıldır yararlanamamaktadır. Kamuoyunun da hatırlayacağı gibi Sn. Öcalan 27 Temmuz 2011’deki avukat görüşmesinden sonra tamamen hukuksuz bir şekilde 2 Mayıs 2019’a kadar tek bir kez dahi avukatlarıyla görüştürülmemişti. 8 Kasım 2018 tarihinde, tutuklu HDP milletvekili Leyla Güven’in ve ardından binlerce siyasi tutsağın süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlamaları neticesinde, İmralı’da uygulanmakta olan mutlak tecritte bir gedik açılmış, ilki 2 Mayıs 2019, sonuncusu ise 7 Ağustos 2019’da olmak üzere Sn. Öcalan ile beş kez avukat görüşü gerçekleştirilmişti. 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen ve aniden kesilen telefon görüşmesinden bu yana ise kendilerine dair teyit edilmiş hiçbir bilgiye erişim mümkün olmamıştır. Bahse konu görüşmeden sonra geçen 20 aylık süre boyunca dış dünyadan tamamen soyutlanarak mutlak iletişimsizlik koşullarında tutulmuşlardır.

Hapishanede tutulan hiç kimsenin ulusal veya uluslararası mevzuata dayanılarak avukat görüşünün bu denli engellenmesinin mümkün olmadığı yani bu istisna halinin yasal olmadığı herkesçe bilinmektedir. Zira hapishanede tutulan herkesin hukuka uygun verilmiş bir mahkeme kararı ile özgürlüğünün elinden alınması dışında diğer tüm haklara sahip olması gerektiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 1’de de ifade edildiği üzere evrensel temel insan hakları kriteridir…

“CPT İmralı’yı da ziyaretine dahil etmiştir”

En son Avrupa Konseyinin bir organı olan Avrupa İşkencenin ve İnsanlık dışı veya onur kırıcı Ceza veya Muamelelerin Önlenmesi Komitesi olan kısa adıyla CPT, 20-29 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdiği ve geri gönderme merkezlerini konu alan ziyaretinde rutin takviminde olmamasına rağmen İmralı’yı da ziyaretine dahil etmiştir. Ancak Asrın Hukuk Bürosu tarafından CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı dair bir duyum alındığı hususunda 29.11.2022 tarihinde kamuoyuna bilgilendirme yapılmıştır. Açıklamada da belirtildiği üzere CPT ziyaretlerinin belirgin özelliğini mahpuslar ile özel görüşmeler yapması oluştururken böylesi bir duyumun doğruluğunun CPT’nin ziyaretini tartışmalı kılacağı açıktır. CPT’nin yetki alanında bulunan İmralı Adasına yapmış olduğu ziyarete dair bilgilendirme yapması kuruluş değerlerinin ve bağlı olduğu uluslararası hukukun gereğidir. Zira CPT daha önceki raporlarında İmralı'da “İncommunicado” halinin yani dış dünya ile temaslarını sağlayacak mekanizmaların bir bütün olarak, aynı anda ve kesintisiz bir şekilde engellendiğini ve  her türlü hukuki korumadan yoksun bırakıldıklarını tespit etmişti. Bu tespit ayrıca işkence yasağının ihlalinin tespitidir. Görevi özgürlüklerinden yoksun bırakılmış insanları işkenceye ve diğer tür kötü muameleye karşı korumak olan komitenin bu tespite rağmen ziyaretini Sn. Öcalan’ı görmeden tamamlaması ve bu hususa dair bir açıklama yapmaması komitenin varlık sebebiyle örtüşmemektedir…

Bu kapsamda anayasal hakların tesisi ve evrensel hukukun gereği olarak Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslarla görüşme olanağının sağlanması ve ilgili kurumların görevleri gereği gereken bilgilendirmeyi yapmaları gerekmektedir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli