Askerlerin ateşe verdiği evde aileden sağ kurtulan tek kişi: Katil Yüzbaşı Bülent’tir

02-11-2023
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Vartinis Davası Muş Mahkeme Aysel Öğüt
A+ A-

Kırıkkale (Rûdaw) – Muş Vartinis’te evleri ateşe verilen 10 kişilik aileden sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt, “Ailemin katili Yüzbaşı Bülent’tir. O talimatı verdi” dedi. Vartinis Davası’nı takip eden Öztürk Türkdoğan da hakkında tutuklama kararı verilen, ancak bugüne kadar yakalanamayan dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu’nun emekli maaşı aldığının tespit edildiğini söyledi.

Muş’un Korkut (Têlî) ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993’te, Öğüt ailesinin evi köye baskın düzenleyen askerler tarafından ateşe verildi.

Kamuoyunda “Vartinis Katliamı” olarak bilinen bu olayda baba Nasır Öğüt, anne Eşref Öğüt, çocuklar Sevda, Sevim, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Aycan, Cihan ve Cinal yanarak can verdi. En küçüğü 2, en büyüğü 14 yaşında olan ailenin çocukları içerisinde o gün evde olmadığı için tesadüfen kurtulan tek kişi Aysel Öğüt oldu.

Öğüt, olayın hemen ertesinde evin askerler tarafından yakıldığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti. Hakkında 2021’de tutuklama kararı verilen, Korkut bugüne kadar da yakalanamadı.

“Yüzbaşı Bülent gelip köyü yakacağını bizzat söyledi”

Rûdaw’a konuşan Aysel Öğüt, “Yüzbaşı Bülent gelip köyü yakacağını bizzat söyledi. Ailemin kaldığı evin etrafını sardılar, o evi tarif etti ve herkesi öldürttü. Ailemin katili Yüzbaşı Bülent’tir. Bülent Karaoğlu canidir. Allah her iki cihanda ona huzur vermesin” dedi.  

Yargıtay’ın bozma kararının ardından davanın 20’nci duruşması dün Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Firari sanık Yüzbaşı Bülent’in emekli maaşı aldığı tespit edildi

Mahkeme heyeti, emekli maaşı aldığı tespit edilen sanık Bülent Karaoğlu’nun banka hesap numarası için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı 4 Aralık’a erteledi.

Davayı takip eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, “Mahkeme başkanının sanığı bulma girişimleri önemli çünkü sanık hakkında hem yakalama kararı çıkartmıştı hem de kırmızı bülten çıkartmıştı. Şimdi de sanığın emekli maaşı aldığını öğrenince oradan bir iz sürüp yakalanması noktasında mahkeme üzerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Ama korkarım ki dönüp dolaşıp bir daha zaman aşımı tartışması yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Vartinis Davası 3 Ekim’de 30 yılını doldurdu. Sanık Bülent Karaoğlu'nun avukatları davanın zamanaşımından düşürülmesi talep etti ancak mahkeme bu talebi kabul etmedi. 6 Eylül’de görülen duruşmada Öğüt ailesinin avukatı Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, davanın Türk Ceza Kanunun (TCK) 77’inci maddesi uyarınca, “insanlığa karşı suç” sayılmasını istemişti.

Davanın geçmişi

Öğüt ailesinin büyük kızı Aysel Öğüt olaydan hemen sonra mahkemeye başvurdu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, “terör suçu” diyerek dosyayı görevsizlik kararıyla Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı’na gönderdi. DGM Başsavcılığı, olayı “terör eylemi” olarak nitelendirdi ve “failleri belli olmadığı” gerekçesiyle dosyayı kapattı.

Aysel Öğüt 2003’te yeniden suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, bu kez olaya ilişkin soruşturma başlattı. Savcılık, iddialarda ismi geçen kişilerin askeri görevde oldukları gerekçesiyle Elazığ 8'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dosya bu kez de 7 yıl askeri savcılıkta bekledi.

2011 yılında aile avukatlarının yeniden başvurusu üzerine Muş Başsavcılığı, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Üsteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Gökyazı Karakol Komutanı Başçavuş Turhan Nurdoğan hakkında “kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan dava açtı.

Güvenlik sebebiyle Kırıkkale'de görülen davanın 10 Haziran 2015'te yapılan duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasında, ihmal sebebiyle ölüme sebebiyet vermek suçundan her 9 ölüm için 25'er yıl olmak üzere, toplamda tüm sanıklara 180 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

1 Mart 2016'daki duruşmada tüm sanıklar beraat etti.

Aysel Öğüt'ün avukatları karara itiraz etti, dosya Yargıtay'a taşındı.

26 Ocak 2021 tarihinde Yargıtay 1. Daire, temyiz edilen dava dosyasını inceledikten sonra sanıklar Turhan Nurdoğan, Hanifi Akyıldız, Şerafettin Uz hakkındaki beraat kararını onadı.

Bu karar üzerine Öğüt'ün vekilleri Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

Yargıtay, sanık Bülent Karaoğlu hakkındaki beraat kararını, tanık ve mağdurların ortak anlatımıyla olay günü "Bu gece gelip köyü yakacağız" dediği ve operasyonda üst rütbeli olarak sorumlu olduğu için yaşanan olayın emir ve talimatları doğrultusunda meydana geldiğinin anlaşıldığı gerekçesiyle bozdu.

Yargıtay'dan dönen davanın ilk duruşmasında mahkeme sanık hakkında tutuklama kararı verdi. 

Bülent Karaoğlu duruşmada ceza alırsa, 1990'larda yakılan köylerle ilgili ilk defa davalarda bir yetkiliye ceza verilmiş olacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli