'Sistem fark etmez, önemli olan Kürtlerin hakları'

02-10-2021
Etiketler İhsan Aktaş GENAR Parlamenter sistem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Millet İttifakı Bülent Kaya Kasım Ergun
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Muhalif partiler, parlamenter sisteme dönüş çerçevesinde görüşmelerini sürdürmeye devam etse de Kürt siyaseti, önemli olanın dönüş için yapılacak anayasa değişikliğinde Kürtlerin haklarının verilip verilmeyeceği olduğunu belirtiyor. 

Türkiye’de HDP dışındaki muhalefet partileri bir süredir parlamenter sisteme dönüş için yol haritası oluşturmaya çalışıyor. 

Parlamenter sisteme dönüş çalışmaları için 6 muhalif partiden ortak tutum

Millet İttifakı’nın içinde bulunan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifakın dışındaki Deva Partisi ve Gelecek Partisi, 5  Ekim’den itibaren toplantılarını TBMM’de yapmaya karar verdi. 

Rûdaw’a konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seçim Ve Hukuk İşleri Başkanı Avukat Bülent Kaya, muhalefet partileri olarak ortak bir çalışma yürüttüklerini belirtti:

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yol yürünemeyeceğini gördük, dolayısıyla Türkiye’nin parlamenter sistem ile ilgili bir çalışma yürütmesi gerektiğine inanan ve bu konuda çalışması olan 6 muhalefet partisi ile bir araya gelmiş olduk. Yerel yönetimlerin mali imkan ve yetkilerinin artırılmasıyla ilgili konuları müzakere ediyoruz” 

“Muhalefetin tek politikası, parlamenter sisteme dönüş”

Hükümete yakın taraflar, muhalefetin parlamenter sisteme dönüş vaadinin gerçekçi olmadığını belirterek kendi içinde belirsizlikler olduğu görüşünde.

Halkın parlamenter sisteme dönüşü kabul edip etmeyeceğinin de belirsiz olduğunu kaydeden GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, “Muhalefet, iktidarın politikalarına alternatif üretemiyor. Muhalefetin tek politikası, parlamenter sisteme dönüş. Seçimin ortalama yüzde 50-50’ye yakın olacağını ve başa baş kazanılacağını varsayarsak, iki ihtimal oluyor. Burada iki ihtimal var: Millet İttifakı ya kazanacak, ya kaybedecek. Parlamentoda çoğunluğu alıp almayacakları ve anayasayı değiştirebilecekleri belirsiz. Ayrıca halk parlamenter sisteme dönüşü kabul eder mi? Bütün bunlar belirsiz” değerlendirmesinde bulundu.

“Başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem olduğu fark etmez”

Kürt siyaseti temsilcileri ise Kürtler için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ya da parlamenter sistemin fark etmediğini, aslolanın anayasada Kürtlerin hak ve özgürlüklerinin yer alması olduğu düşüncesinde.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Kasım Ergun, “Sistem tartışmalarında Kürtler olarak iki tarafa da önerilerimizi sunmamız lazım. Parlamenter sistemi geri getirmek istiyorsanız, sizin anayasayı değiştirmeniz gerekiyor. Anayasa değişikliğinde, Kürtlerin varlığının tanınmasını istiyoruz. Ana dilinde eğitimin kabul edilmesi ve Kürtçenin ikinci resmi dil olarak tanınması gerekir. Bunlar varsa onları destekleriz. Başkanlik sistemi ya da parlamenter sistem olduğu fark etmez. Önemli olan Kürtlerin haklarının tanınması” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 2018’de yürürlüğe girmişti

Türkiye’de 16 Nisan 2017’de yapılan referandum sonucu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edilmiş, 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra ise bu sisteme geçilmişti. Türkiye’nin tekrar parlamenter sisteme geçebilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli