Haber Merkezi - Bloomberg'in haberine göre, Türkiye, BRICS topluluğuna katılmak için resmi başvuruda bulundu. Topluluğun, ekim ayında Rusya'da yapılacak zirvede genişlemeyi ele alacağı belirtildi.
Türkiye, BRICS grubuna katılmak için resmi başvurusunu yaptı.
Bloomberg haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin, küresel güç merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaşarak değiştiğine inandığı belirtiliyor.
hem Doğu hem de Batı ile ilişkileri güçlendirme arzusu
Bloomberg, Türkiye'nin bu yeni diplomatik hamlesinin, ülkenin çok kutuplu bir dünyada hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerini güçlendirme arzusunu yansıttığını aktarıyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin NATO üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmek istediği vurgulanıyor.
Habere göre, Türkiye, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde yaşanan ilerleme eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvurdu. Bloomberg, bu hamlenin, Türkiye’nin Rusya'nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürmesi nedeniyle NATO üyeleriyle yaşadığı gerilimlerin bir yansıması olabileceğini belirtiyor.
Yeni finansman ve ticaret fırsatları sunabilir
Bloomberg ayrıca, BRICS'in, üyelerinin Batı tarafından domine edilen Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlara alternatif olarak kendini tanıttığını ifade ediyor. Haberde, Türkiye’nin BRICS üyeliğinin bu anlamda yeni finansman ve ticaret fırsatları sunabileceği dile getiriliyor.
Son olarak, Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı olarak geliştirmesi gerektiğini, aksi bir durumun ülkeye zarar vereceğini belirttiğini okurlarına aktardı.
Peki BRICS nedir?
Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006'da, "BRIC" grubunu kurdu. Grup adını, bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.
Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı.
Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS +" olacağı düşünülüyor.
Arjantin de gruba davet edilmişti. Ülkenin yeni cumhurbaşkanı Javier Milei BRICS'e katılmayacaklarını söyledi.
BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor.
Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanı oluyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın