PKK’nin Karadeniz savaşı

02-09-2016
HÊMİN XOŞNAW
Etiketler PKK Karadeniz Çatışma Halkların Birleşik Devrim Hareketi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – PKK, Türkiye’nin Kardeniz Bölgesi’nde özellikle son dönemlerde saldırılarını arttırdı.

 

PKK’nin sol gruplarla birlikte bu bölgede askeri bir ağırlık oluşturup Türkiye’nin askeri ve ekonomik hedeflerine darbe vurmak istediği belirtiliyor.

 

PKK, Türk illerine savaşı taşıyarak ordunun dikkatini dağıtmayı ve askeri yormayı strateji olarak belirledi. Türk sol grupları da gerilla savaşına katılmaları için teşvik etti. Ayrıca Lazlar’ın milli duygularını canlandırma gayreti gösterdi. Küçük gerilla grupları ile savaşı genişletmeye çalıştı.

 

Rûdaw’a konuşan eski PKK yöneticilerinden Dursun Ali Küçük, “Geçmişte PKK’nin Karadeniz’deki gücü küçük gruplardan oluşuyordu. Bu 1999’a kadar böyle sürdü. Çünkü Türk milliyetçiliğinin baskın olması sebebiyle bu bölgede ağırlık kuramadı. Daha sonra küçük grupları buraya gönderdi” dedi.

 

22 Temmuz 2015’te devlet güçleri ile PKK arasında çatışmaların yeniden başlamasıyla Karadeniz PKK’nin gündemine geldi. KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, 15 Kasım’da yaptığı açıklamada bazı sol örgüt ve hareketlerle birlikte yeni bir cephe kuracaklarını söyledi. 12 Mart’ta da PKK, 9 Türk solu örgütüyle birlikte “Halkların Birleşik Devrim Hareketi”ni ilan etti.

 

Bu grup, 6 Mayıs’ta ilk saldırısını gerçekleştirdi. 5 Haziran’da da Gümüşhane - Trabzon yolunda bir askeri araca saldırı düzenlenmesi sonucu 2 asker öldü. Ancak en çok ses getiren olay ise 19 Temmuz’da Trabzon’un Maçka ilçesinde düzenlenen ve 3 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırı oldu.

 

Son saldırı ise 25 Temmuz’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Artvin’in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine gitmekte olan konvoyunu koruyan askeri araca yönelikti. Saldırıda 1 asker öldü. PKK’den yapılan açıklamada, “hedefin Kılıçdaroğlu değil, seyir halindeki askeri araç olduğu” belirtildi.

 

Karadenizli gazeteci Ercan Kandemir, “Geçtiğimiz Mart ayında sosyalist komünist sol örgütlerle PKK Türkiye’ye karşı birleşmişti. PKK’nın halk tabanında destek bulamadığı ama sol eğilimin az da olsa görüldüğü Karadeniz’de PKK bölgemize girme fırsatını bu birleşmeden bulmuş olabilir” diyor.

 

Bölgedeki toplumsal anlaşmazlıklara dikkat çeken Kandemir, bunun ileride PKK’nin büyümesini sağlayacağı görüşünde.

 

Kandemir, “Karadenizliler’e ait dağların, son yıllarda mafya tarafından başta Araplar olmak üzere yabancılara satıldığını” belirtiyor.

 

Operasyonlar sonuçsuz

 

PKK’nin Karadeniz’deki saldırılarının artması üzerine ordu birçok operasyon düzenledi ancak PKK’lilerle temas kuramadı. Bu yüzden bölge halkıyla işbirliği içinde operasyon düzenlemeye çalışıyor.

 

Türkiye medyasında yer alana habere göre Giresun’da gönüllü köy korucularından oluşan 750 kişi orduyla beraber operasyonlara katılıyor.

 

Dursun Ali Küçük, “PKK bu sol gruplarla birlikte Türkiye’deki savaşı genişletmek istiyor ancak bu gruplar küçük, etkisiz ve tecrübesizdir. Savaşabilecek güçte değildirler” diyor.

 

Rûdaw’a konuşan PKK’nin eski kadrolarından Muhammed Fakhani, PKK’nin Karadeniz’e yönelmesini şöyle değerlendirdi:

 

“Karadeniz henüz buna hazır değil. Bu gerçeğin değişmesi zaman ve ciddi çalışma gerektiriyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli