Ankara (Rûdaw) – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın olağanüstü toplanarak, “Suriye-Irak Tezkeresi”ni oylayacak.
TBMM Genel Kurulu, yarın saat 13.00'te, ülkeyi seçime götürecek hükümette yer alan bağımsız bakanların and içmesiyle başlayacak.
Ardından da, süresi 2 Ekim'de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmesine geçilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren tezkere üzerinde siyasi parti grupları söz alacak.
Tezkere'nin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtilerek, IŞİD’ direkt, Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) de dolaylı vurgu yapılıyor.
"Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir” denilen tezkerede şu ifadeler de bulunuyor:
“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelere 1373 (2001) Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur.
Komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, terör gruplarının Irak'taki mevcudiyetine ve bunun doğurduğu tehditlere karşı askeri, siyasi ve diplomatik tedbir ve girişimlerini artırarak sürdürmek durumundadır."
İlk olarak 2007 yılında kabul edilen ve 6 defa uzatılan Irak ;tezkeresi ile 2012 yılında kabul edilen ve bir defa uzatılan Suriye ;tezkeresi 2014 yılında birleştirilmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın