KOBANİ DAVASI - Aysel Tuğluk: Ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki!

Haber Merkezi – Kobani Davası’nın 15’inci duruşmasında zorla ifadesi alınan Aysel Tuğluk, “Kendimi savunacak durumda değilim, hatırlamıyorum” dedi. Avukat Serdar Çelebi de, demans tanısı konan Tuğluk’a yapılanın “kötü muame ve işkence” olduğunu söyledi.

Aralarında eski HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının 15’inci duruşması, 15'inci duruşması, beşinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Beş yılı aşkın süredir Kocaeli Kandıra cezaevinde tutuklu bulunan ve 15 Mart 2021’de “demans” teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, duruşmaya Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden SEGBİS ile bağlandı.

Tuğluk’a, önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve yerine kayyım atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak ile Avukat Ezgi Güngördü refakat etti.

Diyarbakır’dan SEGBİS ile bağlanan Avukat Serdar Çelebi söz alarak, Tuğluk’un dinlenilmemesine ilişkin taleplerini yineledi ve ATK raporlarını hatırlattı.

Çelebi, “Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin birçok rapor verdik. Tuğluk’un kendisini savunamayacağı ortadadır. Savunma hakkı bertaraf ediliyor. Savunma hakkı adil yargılanmanın olmazsa olmazıdır. Bu yapılan kötü muameledir, işkencedir” diye konuştu.

Tuğluk: Kendimi savunabilecek durumda değilim

Savcılık ise Aysel Tuğluk’un müdafi aracılığıyla savunmasının alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti, ATK raporlarındaki “Kısmen savunma yapabilir” ibaresini gerekçe göstererek Avukat Çelebi’nin taleplerini oybirliğiyle reddetti.

Daha sonra Aysel Tuğluk’un ifadesine geçildi. Tuğluk, konuşabilecek durumda olmadığını belirterek “Kendimi savunabilecek durumda değilim” dedi.

Heyet daha sonra Tuğluk’a bazı sorular yöneltti. Heyet, Tuğluk’a Kerem Gökalp’i tanıyıp tanımadığını ve Gökalp’ın Tuğluk’un yaralıları aracıyla taşıdığına ilişkin ifadelerini sordu.

Tuğluk, Gökalp’ı tanımadığını ve o dönemi hatırlamadığını belirtti.

Söz alan Çelebi, Aysel Tuğluk’a yöneltilen soruların mükerrer yargılanmaya girdiğini belirterek itiraz etti. Mahkeme itirazları reddetti.

“Yapılan işkencedir”

Ardından söz alan Avukat Kemal Akalın, “Elinizi vicdanınıza koyun. Bağımlılık olur da bu kadarına da pes. Resmen alay ediyorsunuz, biraz saygı gösterin. Kendisine eziyet etmeyin. Hiçbir talebi kabul etmeyip her şeyi reddediyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz? Sizi yargılayanlar bir gün gidecektir” diye konuştu.

Ezgi Güngördü de, Aysel Tuğluk’un zorla ifadesinin alındığına vurgu yaparak, “Aysel Hanım ifade veremeyecek durumda olduğunu belirttiği halde hala soru soruyorsunuz. Aysel Hanım beyan veremeyeceğini söylediği halde zorla soruları yanıtlamasını istiyorsunuz. Bu işkencedir. ATK, ‘kısmen savunma’ diyor ama kanunlarda yeri yok. Siz işkence yapmayı tercih ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti Tuğluk’a yönelik sorularına devam etti. Tuğluk, soruları anlayamadığını söyledi ancak heyet başkanı “Daha yavaş anlatmamı ister misin?” ifadelerini kullanarak soru sormaya devam etti.

Tuğluk, “Ne zaman olmuş, ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki. Ne biçim yargılandığımı bilmiyorum” dedi.

Mahkemenin ısrarlı tavrına tepki gösteren Gülten Kışanak, “Yapılan işkencedir. Tuğluk, avukatını bile tanımıyor hala soru soruyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz, yapılan işkencedir, vicdanımız kabul etmiyor. SEGBİS çözümlerini alın bakın. Tuğluk’un ifadelerini duymamak için mikrofonları kapattınız” dedi.

“Tarihe bir hukuk ayıbı olarak geçecek”

Daha sonra söz alan Avukat Çelebi, “Böyle bir sorgulama yapılamaz ama buna rağmen yargılama yapmaya devam ediyorsunuz. Savunma vermeme niyetinde değiliz ama savunma yapacaksa kendisine sorulanları anlaması ve yanıt vermesi gerekir ama bunu yapamıyor. Bu tarihe bir hukuk ayıbı olarak geçecek. Bu hukuka aykırıdır. Müvekkilimin kurduğu bir iki söz, savunma vermek olarak kabul edilemez. Bunun yapılması keyfidir, hukuka aykırıdır, kabul edilemez” diye konuştu.

Avukat Kenan Maçoğlu da, “Siz anlamıyorsunuz, bilmiyorsunuz ama anlamaya çalışın. Gülten Hanım da söyledi avukatını bile hatırlamıyor. Tuğluk’un sağlık durumu ortadadır. Tefrik edin, bu konudaki kararınız neyse yine onu verin. Savcı Bey diyor Yargıtay kararı var ama baktık ki Yargıtay tersi karar vermiş. ‘Sanığın ifadesini alın’ demiş ve kararı bozmuş. Karar tefrik edin ve yolunuza devam edin” diye konuştu.

“Yapılan hukuka karşı hiledir”

Daha sonra söz alan Avukat Nuray Özdoğan, Tuğluk’a yönelik tavrın işkence olduğunu söyledi.

Özdoğan, “Tuğluk tutuklu olduğu için tedavi olamıyor. Tuğluk’un bu durumunda sizin de payınız var. ‘Savunma aldık’ demek için bunu yapıyorsunuz ama bu hukuka karşı hiledir. Buna itiraz ediyoruz” dedi.

Ardından Mersin’den SEGBİS’le bağlanan Avukat Ali Bozan, “Aysel Hanıma söz verdiğinizde ne dediğini duydunuz mu? SEGBİS kayıtlarında da çıkmayacak çünkü anlaşılmıyordu. Israrlı bir şekilde soru sordunuz ve savunma yapmaya çalıştınız. Bu işkencedir. Savunma yapmayan tek kişi Tuğluk değil, 12 kişi savunma vermek isterken siz onlara söz vermiyorsunuz. Sizin yaptığınız bilerek isteyerek işkencedir. Sağlık durumunu görmenize rağmen zorla savunma almak istiyorsunuz. Kaydı kapatıyorsunuz, benim bir şeyleri duymamı engelliyorsunuz. Bunu bir kez daha yaparsanız size uzaktan kumanda mahkemesi diyeceğim” diye konuştu.

Bozan’ın konuşmasının ardından mahkeme Aysel Tuğluk’un sorgusunun alınmaması, dosyanın Aysel Tuğluk’a yönelik tefrik edilmesi taleplerini oybirliğiyle reddederek yargılamaya devam etme kararı aldı. 

Mahkeme heyeti duruşmaya bugün saat 10:00'a kadar ara verdi.