Sivas Katliamı'nın kurbanları anıldı: 30 yıldır aradığımız adaleti hala bulamadık

02-07-2023
Etiketler Sivas Katliamı Madımak Oteli Anma Alevi
A+ A-

Haber Merkezi - Madımak Katliamı’nın 30. yılında katledilenlerin yakınları ve çok sayıda sivil toplum örgütünün katılımıyla Sivas’ta bir anma gerçekleştirildi, Madımak Oteli’nin önüne karanfiller bırakıldı.

33 Alevi aydın, yazar ve sanatçının yakılarak katledilenler, 30. yılında anılıyor. Sivas’taki anmaya katılan kalabalık, Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar atan grup, Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü. “Yolumuz uludur, ışığımız sönmez. Sonsuzluğa yürüyen Pir Sultan Abdal ölmez” yazılı pankartı açan ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, yürüyüş boyunca, “Sivas’ı unutma, unutturma” ve “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganları attı. Yürüyüş esnasında pencere ve balkonlara çıkan yurttaşlar da kitleye alkışlar ile destek verdi.

Alevi toplumu ve kurumları, siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına otelin önüne karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulunuldu.

Burada olaylarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. 

"Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemize devam edeceğiz"

Aileler adına oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz konuştu. Gündüz, “30 yıldır bize bu acıyı yaşatanlar kahrolsun. Ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sizlerin sayesinde, hep birlikte bu mücadeleyi vermek zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Birlik olmazsak bu karanlık bizi yutacak” dedi.

Anmada bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Madımak Oteli, ‘Utanç Müzesi’ oluncaya kadar otelin içine girmeyeceklerini ifade etti.

Erçe, şunları ifade etti:

“Adaleti bütün canlar için söylüyoruz. Sivas için adalet herkes için adalet diyoruz. Tüm mazlumlar ve haksızlığa uğrayanlar için adalet için adalet istiyoruz. Bugünkü tekçi ve inkarcı anlayış, Sivas Madımak Katliamını üzerinden 30 yıl geçti. 30 yıldır aradığımız adaleti hala bulamadık. Sokakta, meydanlarda, mahkeme salonlarında adaleti haykırdık. Katliamın gerçek sorumluları açığa çıkarılmadı, Cafer Erçakmak Sivas’ta evinde öldü.

“Bizler zalimin önünde eğilmedik”

Katliamcıları savunanlar milletvekili, genel müdür, belediye başkanı yapıldılar. 30 yıldır inatla mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu topraklar çok katliamlar gördü. Bu katliamların her birinin birbiriyle bağlı olduğunu ve aynı zihniyet tarafından örgütlendiğini biliyoruz. Bu rantçı ve soyguncu düzenin devamı için yapıyorlar.

Bizler zalimin önünde eğilmedik, “Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan” diyen Pir Sultan’ın mirasını sürdürüyoruz.

Hepimiz birleşmek, kol kola girmek zorundayız. Bunun yapamazsak, güçbirliği içinde olmazsak bize yeni Sivaslar yaşatacaklar.

Sivas Katliamı Alevi katliamıdır. Katliamında arkasında devlet vardır. Eğer katliamın arkasında devlet olmasaydı, Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ olurdu. Bugünkü siyasi iktidarın yol taşlarını döşediler. O gün “Yaşasın Hizbullah” dediler bugün Hizbullah Meclis’te. Bugün demokrasiden, laiklikten, cumhuriyetten eser kalmadı.

"Aleviler olarak sürekli asimilasyona uğratılıyoruz"

Aleviler olarak sürekli asimilasyona uğratılıyoruz. Okullarda zorunlu din dersleriyle asimile dildik. Yetmedi, bütün dersler din dersi yaptılar. Şimdi ise ÇEDES protokolüyle bütün okullara imam görevlendiriyorlar. Bu saldırıyı kabul etmeyeceğiz. Alevi kurumları olarak bütün dost ve eğitim kurumlarını bir araya getirip mitingler yapacağız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük acının, büyük dramın yıl dönümü dolayısıyla Sivas'a geldiklerini söyledi.

Özgür Özel: Madımak'ta 30 yıl önce büyük bir insanlık suçu işlendi

Sivas'ta 30 yıl önce yaşanan acıyı herkesin yüreğinde hissettiğini belirten Özel, "Madımak'ta 30 yıl önce büyük bir insanlık suçu işlendi. Ardından bütün Türkiye, Sivas'a adalet gelmesi için Madımak'ın hesabının sorulması için tek yürek oldu." diye konuştu.

Yaşanan olayın aydınlatılması gerektiğini ve bunun hesabı sorulana kadar Sivas'ta olmaya devam edeceklerini dile getiren Özel, "Tam burada 'Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak' sloganlarının atıldığını biz unutmadık. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir." dedi.

“3 gün sonra Erzincan'da Başbağlar'daki insanlık suçu için orada olacağız”

Milletin farklı renklerinin, kardeşliğinin önemine dikkati çeken Özel, "Bugün Sivas'taki insanlık suçu için buradayız, 3 gün sonra Erzincan'da Başbağlar'daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz, acılardan husumet değil, acılardan ders çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise Türkiye'de toplumsal barışa ve kardeşlik hukukuna ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Barışa, özgürlüğe, demokrasiye, insan haklarına, bireyin mutluluğuna her zamankinden daha büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Sarıgül, "30 yıl önceki acı her geçen gün içimizde ve daha fazla büyüyor." dedi.

"Sivas’ı yakanlara inat Sivas’ta semahlar dönmeye devam edecek"

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Uçar ise Madımak’ta 30 yıl önce insanın aklının almayacağı bir katliam yaşandığını belirterek, güvenlik güçlerinin otelin yanmasını izlediğini, devlet yetkililerinin de Ankara’dan katliama seyirci kaldığını belirtti. Bir katliamın tarihte ilk kez canlı yayında gerçekleştiğini kaydeden Uçar, “30’uncu yılında hiçbir yol almayan mahkeme süreci, ne yazık ki Eylül’de görülecek davada zaman aşımına uğramakla karşı karşıya” dedi. Uçar, “Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz. Sivas’ı yakanlara inat Sivas’ta semahlar dönmeye devam edecek, sazlar çalmaya devam edecek ve cemler tutulmaya devam edecek” dedi.

Kentte üst düzeyde önlemler alındı

Anma programı için kentte güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden gelen takviye ekiplerle yaklaşık 2 bin 400 polis görev yaptı.

Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah araç trafiğine kapatıldı.

Yürüyüşün başlangıç noktası Seyrantepe Mahallesi'nden Bilim ve Kültür Merkezi'ne kadar olan güzergahtaki bazı noktalarda arama yapıldı.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli'nin "utanç müzesine" dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı.

Aileler, eski Madımak Oteli girişindeki camın önüne karanfil bıraktı.

 

Ek kaynak: PİRHA

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli